orešković petrov karamarko

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u izjavi za javnost poručio je u petak kako ne daje ostavku te pozvao podpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da se povuku sa svojih dužnosti, jer je njihov odnos postao preveliki teret za Vladu i Republiku Hrvatsku.

Također je rekao kako je jučer otišao prije sjednice Vlade, jer je imao važan sastanak s kolegama iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), no da o pojedinostima ne može govoriti.

“Prvo i osnovno, želim reći da ne dajem ostavku niti sam to planirao. Hvala svima koji su mi jučer poslali podršku. Od početka sam rekao da sam tu za građane Hrvatske. Jučer je sjednica Vlade otkazana jer sam morao otići na hitan sastanak. Sastao sam se s kolegama iz SOA-e. Ne mogu reći koje su bile teme.

Htio bih reći nešto o kurikularnoj refomri, ona se nastavlja i nikada nije bila upitna. Svima je jasno da politička situacija u kojoj se nalazimo ugrožava nacionalne interese. Za obveznice u Londonu sam ja odlučio i odgodio prodaju jer sam mislio da nije naš interes da se zadužujemo za te kamate. Tražili su premiju zbog ove političke situacije. Mislim da ćemo u sedmom mjesecu moći dobiti bolje uvjete. Kao bivši financijaš, to je najbolje za Hrvatsku.

Odnosi između g. Karamarka i Petrova postali su preveliki teret za ovu Vladu i Hrvatsku. Uložio sam veliki napor da se njihovi odnosi poprave, ali to nije bilo moguće. Pozivam g. Petrova i Karamarka da se povuku jer bi to bilo u nacionalnom interesu kako bi ova Vlada mogla nastaviti reforme čiji se rezultati već vide. Kada je riječ o reformama, i danas se radilo, jutros smo aktivirali prodaju Končara s 360 milijuna kuna. To je samo jedan primjer. Bit ćemo tu do kraja da ispunimo što smo pričali. U sljedeća dva tjedna dosta će se pričati da se neke slike promjene. Izbori ne bi bili u interesu Hrvatske, to bi nas koštalo između jedan i dvije milijarde eura, izgubili bi novac iz EU fondova, tu ne bi bilo interesa. Ova Vlada je pokazala da smo pokrenuli kvalitetne reforme, rastao je BDP prvi kvartal, imamo dobar temelj. Uvjeren sam da će ova godina biti sjajna za Hvratsku. Svi pokazatelji su pozitivni, ovo će biti bitka za Hrvatsku”, rekao je premijer Orešković.

Nakon kratke izjave premijer Orešković nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/HRT
Foto: HRT