kupovina preko interneta, karticaFoto: supermoney.com

Postoji puno načina kako vas mogu pokušati prevariti tijekom kupovine online, naročito tijekom razdoblja kada se na veliko nude popusti i sniženja. Evo kako se možete zaštititi.

Kao što smo već pisali, Hrvatska udruga banaka nedavno je upozorila korisnike društvenih mreža na lažne oglase kojima ih se mami na kupnju raznovrsne brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) uz velike popuste i rasprodaje. Kad kliknu na poveznicu, od njih se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima http, umjesto https.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili, upozorili su iz HUB-a.

Dodali su kako pri kupnji na internetu obavezno sami upisujete web adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web stranica te da prije unošenja kartičnih podataka obavezno provjerite radi li se o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnete troškove za transakcije koje nisu izvršili.

To je tek jedan od načina na koji vas mogu pokušati prevariti tijekom kupovine online, naročito tijekom razdoblja kada se na veliko nude popusti i sniženja.

Tako, recimo, prevaranti šalju lažnu e-poštu s navodnom potvrdom isporuke kupljenih proizvoda, punu poveznica s phishingom i privitaka krcatih virusima. Ako niste ništa slično naručili razmjerno ćete ih lako razotkriti. No ako jeste, mogu vas zavarati. Stoga budite oprezni.

Prije no što kliknete na poveznicu svakako provjerite adresu pošiljatelja kako bi vidjeli je li doista stigla od trgovca ili isporučitelja usluge. Ako vam se nešto učini sumnjivim, posjetite web trgovinu u kojoj ste obavili kupovinu, ulogirajte se u svoj korisnički račun i provjerite status narudžbe.

Postupkom kojeg se naziva phishing pokušat će vas navesti da im date osobne podatke – poput primjerice korisničkog imena i lozinke za bilo što čime se bavite online, od posla i bankarenja do zabave – putem e-maila, društvenih mreža ili telefona.

Kako bi vas uvjerili da trebate kliknuti na poveznice koje sadrži, poruka će izgledati kao da stiže iz vjerodostojnog izvora (banke, dostavne tvrtke, predstavnika društvenih mreža), inzistirati kako je riječ o neemu na što morate žurno reagirati i preusmjeriti vas na web odredište koje djeluje kao pravo. Gdje ćete se, ako niste oprezni, logirati i predati lopovima pristup osobnim podacima, možda i novcu.

Izvor: Sloboda.hr/tportal