Čelnici Demokratskog saveza Kosova (DSK) optužili su u srijedu kosovskog premijera Albina Kurtija da je, zajedno s kosovskim veleposlanikom u Hrvatskoj Martinom Berishajem, umiješan u aferu financiranja izborne kampanje novcem iz Slovenije, objavio je portal Kosovo online.

Član predsjedništva DSK-a Xhafer Tahiri rekao je na konferenciji za medije da je Kurtijeva posljednja izborna kampanja financirana sumnjivim novcem, ocijenivši kako “taj skandal postaje sve veći”, navodi portal pozivajući se na prištinsku Kohu.

“Prema najnovijim informacijama riječ je o 100 milijuna eura kompanije GEN, za koju se sumnja da je preko podružnice u Tirani, gdje je prebačeno 14 milijuna eura, financirala Kurtijevu kampanju”, rekao je Tahiri i tu optužbu povezao s izviješćem slovenskog portala “Prava”.

Tahiri je od tijela izvršnih vlasti u Prištini zatražio istragu tih navoda koji, po njegovom mišljenju, “narušavaju integritet Vlade Kosova”.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vlora Çitaku zatražila je pak istragu i smjenu kosovskog veleposlanika u Hrvatskoj Martina Berishaja, kojega je imenovao premijer Kurti, ustvrdivši da nove činjenice dokazuju njegovu umiješanost u energetski skandal.

Sumnja se da je Berishaj od 2019. do travnja 2022. godine od kompanije GEN dobio najmanje oko 1,5 milijun eura, izbjegavajući porezne obveze, a tu svotu nije prijavio kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije, navode kosovski mediji.

Glasnogovornik kosovske Vlade Perparim Kryeziu nazvao je neistinitim tvrdnje slovenskog portala Prava da je premijer Albin Kurti dobio milijune eura od poduzeća GEN za kampanju svog Pokreta Vetëvendosje (Samoodređenje).

Kosovski mediji navode da je prvi put financijski skandal vezan za veleposlanika Berishaja prijavljen u travnju prošle godine, uoči predsjedničkih izbora u Sloveniji. 

Tada je objavljeno da je slovenski političar Robert Golob obavljao transakcije iz srpskog ogranka poduzeća GEN Berishajevoj kompaniji “MB Konsalting”. Prema tim izvješćima, iz njegove kompanije izvučeno je 600.000 eura u gotovini, za koje se sumnja da su vraćene Golobu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MILAN KAMMERMAYER