opekline od sunca prirodni lijek

Opekline od sunca tijekom ljetnih mjeseci česta su pojava. Ako ste i vi pokleknuli pred toplim sunčevim zrakama te se, nakon sunčanja, vratili kući s opeklinama na koži donosimo tri trika koji će ublažiti peckanje i iritaciju, ali i na najbrži način izliječiti opekline.

1. Hladan tuš
Prije odlaska na posao ili izlaska iz kuće izdvojite 10 do 15 minuta za tuširanje hladnijom vodom. Temeljito polijevajte dijelove tijela koji su izgorjeli i dobro ih rashladite. Hladna voda će ublažiti neugodne simptome poput peckanja i iritacije, ali i koži pružiti potrebnu vlagu. Nosite laganu odjeću od prirodnog materijala kako ne bi dodatno iziritirali oštećenu kožu.

2. Obloge od jabučnog octa
Ova čarobna tekućina čini čuda za vašu kožu, osobito ako je oštećena sunčevim zrakama. Jabučni ocat će ukloniti štetne bakterije s površine kože, ali i omogućiti koži da vrati PH ravnotežu narušenu isušivanjem kože. Jednu do dvije šalice vode ubacite u hladnu kupku, pa odložite 15 do 30 minuta.

Ako nemate kadu, izmiješajte pola litre hladne vode i pola male šalice jabučnog octa. U mješavinu utopite pamučnu krpu, pa njome prekrijte opečene dijelove tijela i ostavite je oko 15 minuta, pa ponovite postupak. Nakon oba tretmana isperite kožu hladnijom vodom.

3. “Lijek” od zobene kaše
Riječ je o najstarijem receptu protiv sunčevih opeklina na koži koji zaista djeluje, a koristi se i kod vodenih kozica. Zobena kaša umiriti će kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zacijeli. Napravite sebi osvježavajuću kupku u kadi, pa u vodu do dajte dvije do tri šalice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte.

Pričekajte 10 minuta, pa legnite u kadu i uživajte sljedećih 20 minuta do pola sata.

Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom i ručnikom tapkanjem nježno upijte vodu s kože. Ako nemate kadu izmiješajte litru vode i šalicu zobene kaše, pa napravite obloge kao i sa jabučnim octom.

Izvor: Sloboda.hr/tinkturedrsulca.com