youtube mjesečna pretplata

Već nekoliko mjeseci, točnije od kraja prošle godine, priča se o Googleovoj najavi pretplatničkog glazbenog servisa YouTube Music Key. Osim tog servisa, Google priprema i pretplatu za gledanje videozapisa na YouTubeu, a početak naplate videa možemo očekivati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, navodi The Verge.

YouTube Music Key je do sada bio dostupan samo putem pozivnice, a za njegovo korištenje bit će potrebno platiti 7,99 dolara mjesečno. Što se tiče pretplate za gledanje videozapisa na YouTubeu u Googleu još nemaju definirano ime novog servisa, a pretplatnicima će on omogućavati gledanje videozapisa bez reklama, te pohranu videa na mobilne uređaje kako bi ih mogli gledati offline.

Pretplata nije nužna da biste gledali video

Oni koji imaju kanale na YouTubeu moći će tako određene sadržaje nuditi samo pretplatnicima, pa će korisnici neke videozapise moći gledati samo ako plaćaju mjesečnu pretplatu koja bi trebala iznositi oko deset dolara, znači oko 70 kuna. Vlasnici kanala će morati svoj sadržaj uvrstiti u pretplatničku ponudu jer će im u suprotnom YouTube videozapise namjestiti kao privatne.

Google će ponuditi i niže pretplate za određene kategorije poput glazbe, sadržaja za djecu…

Očekuje se kako će Google, čak i kada uvede pretplatu, uzimati oko 45 posto zarade od reklama. Svojim partnerima će davati i dio novca od pretplata.

Pretplata neće biti obavezna, pa će korisnici moći uživati u videozapisima na YouTubeu kao i do sada, osim u nekim dijelovima. Oni koji žele uživati u sadržaju bez prikaza reklama i koji će taj sadržaj željeti pohraniti na mobilne uređaje, morat će se pridružiti drugim pretplatnicima.

Izvor: Verge/narod.hr