Fethullah Gulen turska

Muslimanski klerik koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen, kojega Ankara optužuje da je potaknuo vojni udar polovinom srpnja, u petak je u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu suradnju”.

“Upućujem apel turskim vlastima i obećavam potpunu suradnju. Zahtijevam da neovisno međunarodno povjerenstvo provede istragu o pokušaju državnog udara”, piše u francuskome dnevnom listu Gulen.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski klerik bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2000 ih je ozlijeđeno.

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskome tlu.

“Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenima, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu”, stoji u Gulenovu tekstu. “No ako su vojnici koji tvrde da su pristaše Hizmeta (Gulenova pokreta) umiješani u ovu zavjeru, kažem to bez imalo grižnje savjesti… riječ je o prijestupnicima koji su doveli u opasnost jedinstvo i integritet zemlje, osobe koje su izdale moj ideal. Neka ih Bog kazni”, napisao je te dodao da se “cijeli život bori protiv vojnih intervencija”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: Reuters