Komemorativnim skupom ‘Ovčara – vječna rana’, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je odana počast žrtvama s Ovčare gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu bačeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

Komemorativni skup i 15. mimohod pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ održan je u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je težnja Vlade tražiti do posljednjeg nestalog u Hrvatskoj, a njihovoj djeci pružiti svu podršku.

Nakon sloma obrane i srpske okupacije Vukovara, 18. studenoga 1991., srpski agresori i Jugoslavenska vojska odveli su 19. studenoga iz vukovarske bolnice oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga. Najmlađoj žrtvi Ovčare bilo je 16-godišnji Igor Kačić, a najstarijoj žrtvi bilo je 77 godina.

Vukovar, 20.11.2022.- Komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Vukovarci su u nedjelju odali počast žrtvama s Ovčare gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada. foto HINA/ ua

Tijekom komemoracije  “Ovčara – vječna rana”, pročitana su imena  200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier.

Pokraj svih 200 čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža. Kod Spomen obilježja vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar obrane Mario Banožić.

Ministarstvo i HV intenzivno rade na svim potencijalnim lokacijama o kojima dobiju saznanja

Banožić je izrazio je podršku djeci ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja zahvalivši im što su i dalje uporni u svom traganju.

„To je obaveza svih nas. I zato će Vlada RH nastaviti ustrajno raditi na pronalasku svih nestalih osoba iz Domovinskog rata“ rekao je, istaknuvši da Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno provodi aktivnosti u potrazi za nestalim osobama u Domovinskom ratu te intenzivno radi na svim potencijalnim lokacijama o kojima dobije određena saznanja.

„Hrvatska vojska također sudjeluje u tim aktivnostima te uz pomoć svoje mehanizacije ulaže znatne napore kako bi se što prije provjerile sve moguće lokacije. I dalje nam je težnja tražiti do posljednjeg nestalog u Hrvatskoj, a djeci pružiti svu podršku u daljnjem razvoju i radu, u njihovom životu te da što prije pronađu svoje najmilije“ poručio je ministar Banožić.

Vukovar, 20.11.2022.- Komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Vukovarci su u nedjelju odali počast žrtvama s Ovčare gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada. foto HINA/ ua

Član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Igor Gavrić, čiji je ubijen na Ovčari, rekao je kako “vide da nisu sami”, dodavši da je “najteže  onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim”. Pozvao je institucije da moraju svu snagu usmjeriti na potragu za nestalima, kako bi i oni i njihove obitelji našle svoj mir.

Komemorativni program je počeo okupljanjem na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, molitvom kod centralnog križa te formiranjem kolone koja je nakon 9 kilometara stigla do mjesta masovne grobnice Ovčara. Odavanje počasti žrtvama ubijenima na Ovčari dio je programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.. Obilježavanje će završiti večeras misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice na Ovčari, koja će biti služena u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/ ua