arbitraža, hrvatska, slovenija, piranski zaljev

Odluka u slučaju razgraničenja između Hrvatske i Slovenije bit će objavljena 29. lipnja, potvrdili su danas u podne iz Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

Objava odluke bit će javna, trajat će od 14 do 16 sati, a samu će odluku pročitati predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume.

Dok Hrvatska ostaje pri stavu da su arbitraža i sporazum gotova stvar, da je arbitraža nepovratno kontaminirana nakon što je Večernji list u srpnju 2015. otkrio kako su slovenski sudac Jernej Sekolec i slovenska agentica Simona Drenik ne samo nedopušteno komunicirali, već i da su planirali utjecaj na ostale arbitre te kovali planove o podmetanju dokaza te odluke Sabora o povlačenju iz postupka i sporazuma, Slovenija inzistira na tome da Zagreb mora poštovati odluku arbitraže.

Slovenija je, nakon početnog negiranja napisa o nedopuštenim radnjama, negirala postupke, da bi nakon objave snimke razgovora ekspresno opozvala S. Drenik, a Sekolec se sam povukao. Čak je i sam Sud u prošlogodišnjoj odluci potvrdio da je bilo kršenja postupka od strane Slovenije, no da su izmjenom sudaca uklonjene dvojbe.

Podsjetimo, u razgovoru za Slovensku televiziju ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Karl Erjavec rekao je u nedjelju da se Slovenija vrlo intenzivno priprema na provođenje arbitražne presude u svom graničnom sporu s Hrvatskom te očekuje da će je “prije ili poslije” morati prihvatiti i Hrvatska.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr