pokrajinski izbori njemačka afd

Stranke vladajuće demokršćansko – socijaldemokratske koalicije Angele Merkel gubitnice su lokalnih izbora održanih u nedjelju u trima njemačkim saveznim pokrajinama, dok je desno – nacionalistička Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela veliki uspjeh ulaskom u sva tri lokalna parlamenta.

“Oni koji su birali nas, birali su kraj izbjegličke politike Angele Merkel“, rekao je predstavnik AfD-a Alexandar Gauland za javni servis ARD odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa iz kojih je postalo izvjesno da će AfD u Baden – Wuerttembergu, Porajnju – Falačkoj i Saskoj -Anhaltu, osvojiti više od deset, odnosno 20 posto glasova.

AfD, koji se posljednjih pola godine na krilima kritike kancelarkine izbjegličke politike uzdignuo iz političke beznačajnosti, u saveznim je pokrajinama Baden – Wuerttembergu i Saskoj – Anhalt sa 14,9 odnosno 24 posto glasova prestigao najbrojniju i najstariju Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD).

Frauke Petry
, predsjednica AfD–a, zadovoljna je pobjedom i uvjerena da se njezina stranka nalazi na putu uspjeha i kada su u pitanju savezni parlamentarni izbori u rujnu sljedeće godine.

“Na ovim smo izborima vidjeli kako su se birači u velikoj mjeri okrenuli od velikih narodnih stranaka. Mi pripadamo širokom sloju građana“, rekla je Petry odbacujući tvrdnje da je njezina stranka stranka ekstremnih slojeva društva.

Predsjednik SPD-a i vicekancelar Sigmar Gabriel izrazio je žaljenje zbog velikih gubitaka njegove stranke, ali je istodobno ocijenio kako oni neće imati utjecaja na izbore na saveznoj razini.

“Demokratski centar je postao slabiji. SPD će odlučno nastaviti borbu za politički centar u Njemačkoj“, rekao je Gabriel. Pozvao je građane koji su za liberalne vrijednosti i zajedništvo, da podrže SPD u toj borbi i zaključio kako uspjeh AfD-a “neće destabilizirati zemlju“.

Prema prvim nepotpunim rezultatima, u saveznoj pokrajini Baden – Wuerttemberg stranka Zeleni osvojila je 30,4 posto glasova i postala tamošnja najjača politička stranka.

“Birači su ponovo napisali povijest u kojoj su Zelene učinili najjačom političkom snagom. U ovim rezultatima izbora vidim da sam dobio mandat za ponovno formiranje pokrajinske vlade i imenovanje premijera“, glavni kandidat Zelenih Winfried Kretschmann, koji je i posljednjih pet godina, zahvaljujući koaliciji sa socijaldemokratima, bio na čelu pokrajinske vlade.

U Saskoj – Anhaltu kršćanski demokrati dobili su 30 posto glasova, no zbog velikog pada dosadašnjeg koalicijskog partnera SPD – a, koji je osvojio samo deset posto, ne zna se s kojim partnerima će CDU formirati vladu.

U pokrajini, koja je na istoku Njemačke, desno – populistički AfD osvojio je 24 posto glasova te tako postao druga najjača stranka. Stranka reformiranih komunista Die Linke osvojila je 15 posto glasova.

Zanimljivo je da su kandidati CDU-a u saveznim pokrajinama Baden – Wuerttemberg i Porajnje – Falačka, koji su se najviše distancirali od politike Angele Merkel, izgubili na izborima.

AfD je započeo kao stranka kritičara eura, ali se nakon unutarnjih previranja okrenuo udesno te se na samom početku izbjegličke krize priključio pokretu Pegida i prosvjedima protiv samoubilačke proimigrantske politike Angele Merkel.

Izvor: Sloboda.hr/Hina