Misom zadušnicom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa u nedjelju je obilježena 31. obljetnica stradanja Vukovaraca na mjestu gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe mučile i ubijale hrvatske branitelje i civile.

Velikosrpski agresoru su prihvatni centar na Veleprometu osnovali još u rujnu 1991., i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

“Ovdje je počinjen najveći zločin u Domovinskom ratu. U Veleprometu su ubijena 724 zatočenika, branitelja i civila. Za sudbinu većine njih se ne zna ništa, a ovo mjesto stradanja, osim našeg Društva nitko ne spominje. Apeliram da se pokrene procedura kako bi počinitelji i naredbodavci odgovarali za zločine u Veleprometu”, upozorio je predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice HDLSKL Dragutin Guzovski.

“Raspolažemo sa snimkama koje smo otkupili, naših mještana Vukovarac koji u odorama JNA šetaju Veleprometom, ali nitko ništa ne poduzima”, istaknuo je.

Jedna od žrtvi u Veleprometu bila je i Vukovarka Snježana Maljak.

“Bilo je prestrašno, mi sa Sajmišta smo platili sve njihove gubitike na ratištu. Na Sajmištu je živjelo oko 2000 građana od kojih je više od 1000 završilo u Veleprometu. Doveli su nas i zatvorili, a izvana su se neprestano čuli krici i pucnjava. Zatočenike su tjerali da sami sebi kopaju grobove”, rekla je Maljak.  Dodala je kako joj je teško uvijek kada se toga prisjeća, a posebice u ove dane.

Za sve žrtve stradale u Veleprometu vijenca su podno Spomen ploče položili nekadašnji zatočenici Kata i Mato Gombović.

Komemorativnom skupu nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je opetovano upozorio kako je nepojmljivo da 31 godinu nakon agresije na Vukovar za zločine počinjene nad tim gradom i njegovim stanovnicima nisu odgovarali naredbodavci iz Beograda.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava ubijenih i bačenih u masovnu grobnicu na Ovčari.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. srpski agresori poubijali su 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: foto HINA/ ml