ukrajina, sssr, lenjin, spomenik, uliceFoto: Getty

Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica i trgova u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje.

Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi “kontroverzni”, poput preimenovanja velikog grada Dnjipropetrovs’k u Dnjipro.

U Kijevu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandere, vođe Organizacije ukrajinskih naionalista te nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju II. svjetskog rata kojeg su međutim mnogi ljevičari smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Izvor: Sloboda.hr/Hina