nagasaki hirošima atomska bomba snimka

Znanstvenici iz Sovjetskog saveza su samo mjesec dana nakon što su na Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. kolovoza 1945. godine bačene atomske bombe obišli sravnjene gradove i pritom napravili potresne video snimke.

Kako piše The Asahi Shimbun, jedna od pet državnih japanskih medijskih kuća, riječ je o prvim snimkama posljedica bacanja atomske bombe koje je napravio Sovjetski savez. Crno bijeli video u trajanju od pet minuta na DVD-u je japanskom premijeru Shinzu Abeu ove godine u lipnju uručio predsjednik Državne Dume Ruske Federacije Sergey Naryshkin.

Dijelove snimke objavili su japanski mediji

Video se jučer počeo prikazivati u memorijalnom centru Nagasaki Atomic Bomb Museum, kao dio izložbe povodom 71. obljetnice bombardiranja, a o prikazivanju videa uništenih gradova razmišljaju i u Hiroshima Peace Memorial Museumu.

Na snimci čije su dijelove objavili japanski mediji, među kojima je i Jiji Press, vide se ostaci razorenih gradova i sovjetski znanstvenici kako pregledavaju ruševine i uništena industrijska postrojenja u Nagasakiju.

Atomska bomba nazvana Little Boy, bačena 6. kolovoza na Hirošimu, ubila je 140 tisuća ljudi. Tri dana kasnije, 9. kolovoza, A-bomba nazvana Fat Man bačena je na Nagasaki, a od posljedica eksplozije trenutačno je poginulo između 60 i 80 tisuća ljudi.

Izvor: Sloboda.hr/Telegram.hr