U siječnju ove godine u Vukovaru je počelo snimanje serijala i igranog filma „Šesti autobus“, koji govori o vukovarskoj bici. Prema najavama autorskog tima, trebao bi to biti puno kvalitetniji i bolji film o vukovarskoj ratnoj kalvariji od svih dosad snimljenih.

Radnja „Šestog autobusa“ vraća nas u ratnu 1991. godinu te će pokriti cijeli Vukovar. Vraća nas u ratne događaje na Trpinjskoj cesti, Sajmištu, bolnici, Ovčari… Riječ je zapravo o istinitoj priči jedne djevojke koja traži svoga oca i prolazi kroz cijelu vukovarsku ratnu priču.

“Pripreme za ovaj projekt traju već otprilike 13 godina, odnosno od početka snimanja serijala „Heroji Vukovara“. Upravo smo tijekom snimanja toga serijala stekli golemo iskustvo, znanje i došli smo do puno dokumenata koji će nam pomoći u snimanju „Šestog autobusa“. I scenarij za ovaj projekt spreman je s obzirom na to da je napisan prije deset godina, a prije tri godine odobrio ga je HAVC”, kaže producent projekta Dominik Galić.

“Radnja filma odvija se 1991. s preskakanjem u 2007. godinu, na suđenje za Ovčaru. Ima i dokumentarne karakteristike s obzirom na to da koristimo i transkripte sa suđenja u Beogradu za zločin na Ovčari. Zove se „Šesti autobus“, a to je bio jedan od autobusa kojima su zarobljeni branitelji i ranjenici prevoženi do Ovčare. Za taj autobus ni danas se ne zna gdje je i gdje su pokopani ti ljudi. Otac naše glavne junakinje vjerojatno je bio u tom autobusu”, kaže Galić dodajući da ovim filmom još jednom žele upozoriti na nestale, ali i proširiti priču o Vukovaru za koju svijet premalo zna.

Upravo je u javnost izašla i video-najava filma, koju možete pogledati:

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr