hdz izbori hčsp hsp as ruža tomašić karamarko

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, praktički u prvim danima svog mandata u Vladi susreo se sa suvlasnikom investicijskog fonda koji je na hrvatskom tržištu odrađivao prljavi posao za mađarski Mol, piše novi Nacional.

Karamarko se susreo s Patrikom Tkačem, jednim od osnivača i suvlasnika J&T grupe koja je tijekom 2011. u složenoj netransparentnoj operaciji pokušala za Mol kupiti ključni paket dionica Ine. S tim paketom od 1,6 posto dionica Mol bi i formalno stekao većinski udio u Ini, ali bi zaobišao hrvatske zakone. Tu je operaciju onemogućila HANFA. Pet godina kasnije, suvlasnik tog fonda susreo se s Karamarkom. Taj je sastanak organizirao konzultant Mola Josip Petrović. Uz njih trojicu, sastanku je prisustvovao i Ivica Božan, predsjednik uprave Vaba banke koja je u većinskom vlasništvu J&T banke.

To su za Nacional potvrdila četiri neovisna izvora. Jedan od izvora koji su to ispričali za Nacional blizak je J&T grupi.

Na sastanku se razgovaralo o četirima temama povezanim uz njihova potencijalna strateška ulaganja u Hrvatskoj. Božan za Nacional nije htio komentirati taj sastanak. Izvor blizak Božanu za Nacional je izjavio: “Partneri Patrika Tkača u vrhu J&T grupe su potpuno poludjeli. Oni im taj sastanak nisu unaprijed najavili, nego se Božan samoinicijativno dogovorio o tome s Petrovićem i potom na sastanak pozvao Tkača. Njegovi su partneri ljuti, jer su im zbog Petrovića i afere u kojoj su se on i Karamarko našli, sada kompromitirane i kontaminirane i druge investicije. To je za njih jedna neugodna situacija.”

Božan je i pred drugim svjedocima ispričao da je tom sastanku prisustvovao i Patrik Tkač. To su izvori bliski J&T komentirali ovako: “Legitimno je da se sastaje s vodećim ljudima u Vladi, pa tako i Karamarkom, jer su oni investitori koji žele u Hrvatsku uložiti ozbiljan novac.”

Jedan od izvora Nacionala upravo je od Božana doznao što se na tom sastanku razgovaralo. Božan mu je to ispričao pred još dvama svjedocima, čiji je identitet također poznat redakciji Nacionala. S tim su tvrdnjama kompatibilne i tvrdnje koje su do Nacionala dospjele još početkom ožujka. Tada je Nacional, iz krugova bliskih HDZ-u, prvi put doznao da je desetak dana nakon što je formirana Vlada i nakon što je Karamarko imenovan prvim potpredsjednikom s ovlastima zamjenika, održan sastanak s predstavnicima velikog češko-slovačkog fonda J&T, inače vlasnicima Varaždinske banke.

Tada za Nacional nije precizirano tko je točno bio prisutan iz J&T fonda. Spomenuto je samo da su na sastanku bili “direktor tog fonda” i još jedna osoba. Ali precizirano je da je u ime Vlade sastanku nazočio Karamarko, uz kojeg je bio prisutan i jedan njegov neformalni savjetnik. Zapravo se radilo o Josipu Petroviću. Izvori bliski Karamarku tada su za Nacional demantirali da se taj sastanak dogodio. Lagali su kako bi napravili kontrolu štete za Karamarka.

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

Izvor: Sloboda.hr/Nacional