norvežani erna solberg islamska država

Norveška premijerka Erna Solberg objavila je u javnom obraćanju naciji u srijedu navečer da ta zemlja neće popustiti pred ucjenom Islamske države, te da neće platiti za puštanje na slobodu svog građanina kojeg je otela ova grupa.

“Naš je cilj dovesti svoga građanina kući. Ali bit ću vrlo jasna – ovo je vrlo zahtijevan slučaj. Vlada ga ozbiljno razmatra, ali mi ne možemo i nećemo popustiti pritisku terorista i kriminalaca. Norveška ne plaća otkupnine”, zaključila je Solberg u dramatičnom obraćanju naciji.

Nije otkrila ime otetog Norvežanina, ali je rekla da se radi o muškarcu u četrdesetim godinama, kojeg su još u siječnju oteli kriminalci. Pretpostavlja se da su ga oni ‘prodali’ pripadnicima Islamske države.

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende hitno je u srijedu navečer napustio Beograd na poziv vlade u Oslu nakon što je Islamska država (IS) objavila da je otela i kao taoca drži jednog državljanina Norveške, priopćeno je noćas iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Islamska država (IS) potvrdila je u srijedu navečer da je za taoce uzele jednog Norvežanina i jednog Kineza, objavila je njihove fotografije u žutoj zatvorskoj odjeći i ponudila ih na prodaju. Vlada u Oslu potvrdila je kasno sinoć da je jedan državljanin Norveške otet u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog talačke krize u kojoj su pripadnici Islamske države oteli norveškog državljanina, zbog čega je norveški šef diplomacije Borge Brende morao hitno prekinuti posjet Srbiji i vratiti se u Oslo.

“Dogodila se još jedna kriza, talačka kriza, tako da se, po nalogu norveške premijerke, norveški šef diplomacije poslije kratkog razgovora za vrijeme radne večere s ministrom iz Luxemborurga (Jeanom Asselbornom), hitno morao vratiti u Oslo. Noćas će s premijerkom imati tiskovnu konferenciju”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Dačićevu izjavu.

U priopćenju se ističe da je ‘Beograd danas bio čvorište diplomatskih aktivnosti’ u regiji, te da je tema posjeta šefova diplomacije Luxemborurga i Norveške bila migrantska kriza.

“Izražavamo žaljenje zbog tog događaja. Riječ je o otmici norveškog državljanina od strane IS, a ta je kriza nametnula izvanrednu situaciju u Norveškoj i u norveškoj vladi”, rekao je Dačić.

Norveški ministar vanjskih poslova za četvrtak je imao zakazane odvojene susrete s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, iz čijih je ureda kasno sinoć potvrđeno da su sastanci otkazani.

Norveška je u srijedu ponudila da će organizirati međunarodnu konferenciju donatora kako bi se pomoglo milijunima izbjeglih Sirijaca. (Hina)