noć123

Obroci tijekom noći mogli bi pomoći porastu težine, kažu američki znanstvenici koji su proučavali učinak kasnih obroka na miševe.

Čak i kad su unosili istu količinu kalorija miševi koji su jeli i tijekom noći više su dobijali na težini, utvrdili su znanstvenici te zaključili da gladovanje tijekom najmanje 12 sati aktivira razgradnju masti u tijelu.

Američki tim kazao je za časopis Cell Metabolism kako planira provesti i ispitivanja na ljudima kako bi utvrdio odnosi li se to i na čovjeka.

Miševima kojima je bilo dozvoljeno da uzimaju hranu tijekom devet do 12 sati u 24 sata manje su dobili na težini nego oni koji su mogli tijekom 24-satnog intervala jesti istu količinu hrane kad god su htjeli.

Čak i kad se miševima koji noću nisu dobijali hranu vikendom dozvolilo da jedu kad hoće i dalje su manje dobijali na težini što znači da dijetalna prehrana trpi odstupanja od strogog režima.

A kad su miševi, koji su mogli prije jesti kad god su htjeli, ubačeni u režim bez noćnih obroka oni su uz unos iste količine kalorija svejedno izgubili pet posto težine.

Znanstvenici vjeruju da je ključ u 12-satnom postu u 24-satnom intervalu,te gladovanje noću je imalo pozitivni učinak na kolesterol i šećer u krvi, prenosi HRT.