njemački ministar njemačka imigranti izbjeglice

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel (SPD) vidi Njemačku u ovoj migrantskoj krizi na rubu svojih kapaciteta. “U Njemačkoj se približava velikom brzinom granica naših mogućnosti”, rekao je Gabriel za Spiegel Online. “Ove bi godine prihvat enormne količine migranata mogao uspjeti samo ako se jako potrudimo.” Mnoga mjesta u Njemačkoj sada su već preopterećena. “Naravno da pravo na azil nema gornju granicu, ali opterećenje gradova i općina ima činjeničnih granica”, dodao je predsjednik njemačkih socijaldemokrata.

Istovremeno se založio za otvorenu raspravu o problemima i strahovima stanovništva. “Ne smije se dopustiti atmosfera u kojoj se svakog tko izrazi zabrinutost odmah prozove da je protiv stranaca i da je desni radikal”, upozorio je ministar gospodarstva.

Od migranata je zatražio da prihvate određene principe. “Moramo jasno reći da kod nas postoje stvari koje nisu za dispoziciju: ustav, sloboda mišljenja, vjerska sloboda i ravnopravnost”, poručio je Gabriel.

Thomas de Maizière: Migranti moraju prihvatiti njemački pravni poredak

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière žalio se na televizijskoj postaji ZDF na samovolju nekih migranata: “Do ljeta su migranti bili zahvalni što mogu biti kod nas. Sada postoji puno njih koji misle da mogu sami sebe negdje rasporediti”.

“Izlaze iz ustanova, naručuju si taksi. Iznenađujuće je da imaju toliko novaca i stotine se kilometara voze kroz Njemačku. Štrajkaju zato jer im se ne sviđa smještaj, bune se zato što im se ne dopada hrana. Tuku se u ustanovama u kojima se odlučuje o azilu. Još se tu radi o manjini, ali mora vrijediti: tko dođe u Njemačku mora dopustiti da se u Njemačkoj raspodijeli tamo gdje su ga stavili te prihvatiti pravni poredak”, rekao je De Maizière dužnosnik Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Nepoznati su počinitelji u petak popodne u devet općina okruga Ludwigsburg ploče s natpisima gradova prelijepili žutom folijom, priopćila je policija. Pri tome su nazivi mjesta kao u Klammernu ispisani na arapskom uz dodatak npr. “nekad Ludwigsburg”. Osim toga pridodano je “refugees welcome” (Izbjeglice dobrodošli).

“Ne znamo tko stoji iza te akcije”, rekao je glasnogovornik policije. Sve skupa pronađeno je 29 ploča koje su prelijepljene takvim folijama. Folije su u međuvremenu uklonjene.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Welt.de