praljak, puhovski, der spiegel, njemačkaFoto: fah/Direktno.hr

“Inscenacijom svojeg suicida u sudnici bivši general Slobodan Praljak postigao je da se Hrvatska iza njega ujedini u tugovanju. Kritička procjena njegovih zločina postala je nemoguća, dakle njegova posljednja kalkulacija je uspjela”, piše Der Spiegel.

Dodaoju kako je Praljkovo samoubojstvo “u Hrvatskoj izazvalo politički potres, koji se proširio na cijeli zapadni Balkan”.

Navodi se da su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković dali pohvalne izjave o Praljku te da “većina hrvatskih medija sa strahopoštovanjem izvještava o ‘hrabrom zapovjedniku s tri diplome'”, kao i da su se mnogi prethodno kritički mediji sada Praljka usudili opisati tek kao “kontroverznog”.

“No istina glasi ovako: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao nekadašnji šef zapovjedništva vojske bosanskih Hrvata u ratu u BiH Praljak je znao za ubojstva, masakre i protjerivanja. On je povrh toga bio jedan od vodećih sudionika udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bio etnički očistiti dio BiH i pripojiti ga Hrvatskoj, što je bila zamisao tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana“, tvrdi Der Spiegel.

Podsjeća se i da je po Praljkovom naređenju srušen mostarski Stari most, nekadašnji “simbol mirnog suživota religija i naroda na Balkanu”.

“Bio je čovjek na čijem je nalogu 9. studenog 1993. godine bio uništen svjetski poznati most Mostara – na Balkanu simbolički orijentir par excellence za miran suživot religija i nacionalnosti. Nakon optužbi za ratne zločine, Praljak se 2004. dragovoljno prijavio pred ICTY i od tada je uhićen. U zatvorskom uredu ICTY-a Scheveningen je napisao ukupno 18 knjiga i ukorijenio se u ulozi heroja i patriota”, piše ovaj list.

Njemačke novine razgovarale su sa Žarkom Puhovskim, koji je “nacionalni savez političke i intelektualne elite nakon Praljkove smrti nazvao oštrim oblikom socijalizacije hrvatskih ratnih zločina”.

Pozivaju se na njegove riječi da će Praljak vjerojatno biti “novi nacionalni svetac u Hrvatskoj”.

“Jedno je jasno, iako je Franjo Tuđman bio važan kao utemeljitelj Hrvatske, bio je praktički zapovjednik bosansko-hrvatske vlade u ratu i bio je uključen u ratne zločine”, rekao je Puhovski u tekstu.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr