njemačka, facebookFoto: Snimka zaslona

Visoki dužnosnici u njemačkoj vladajućoj koaliciji kazali su u petak da planiraju zakonske mjere za suzbijanje ‘govora mržnje’ i lažnih vijesti na Facebooku i drugim društvenim medijima, uključujući stroge kazne ako takve poruke ne budu brzo uklonjene.

Političare brine kako govor mržnje i lažne vijesti mogu utjecati na javno mišljenje uoči izbora sljedeće godine na kojima će kancelarka Angela Merkel pokušati osvojiti četvrti mandat suočena s sve popularnijom desnicom. Govor mržnje na internetu porastao je otkako je vlada kancelarke Merkel prošle godine primila skoro milijun migranata uglavnom s Bliskog istoka.

Pitanje lažnih vijesti dobilo je novu važnost zadnjih tjedana nakon što su njemačke i američke obavještajne službe upozorile da Rusija nastoji utjecati na izbore i javno mišljenje u obje zemlje. “Predugo se samo govori. Početkom iduće godine poduzet ćemo konkretne mjere”, rekao je Volker Kauder, visoki dužnosnik CDU-a.

Facebook je u četvrtak objavio da će poduzeti mjere za suzbijanje širenja lažnih vijesti na svojoj platformi. Korisnici će moći lakše označiti takve članke, a organizirat će se i provjera činjenica. Kauderova izjava sugerira da njemačka vlada ne vjeruje baš u učinkovitost tih mjera. Kauder je kazao da će društveni mediji morati osnovati urede koji će morati odgovoriti na pritužbe ljudi pogođenih govorom mržnje u roku od 24 sata.

“Planiramo uvesti stroge kazne koje će pogoditi tvrtke poput Facebooka ako ne ispune svoje obveze”, rekao je. Thomas Oppermann, vođa socijaldemokrata u parlamentu, rekao je za Der Spiegel da bi Facebook mogao biti kažnjen s čak 500.000 eura ako ne ukloni lažne vijesti i drugi neprimjereni sadržaj u roku od 24 sata.

Građani će se moći žaliti 24 sata na dan, 365 dana u godini, rekao je. “Očekujemo očita poboljšanja u Facebookovoj praksi brisanja govora mržnje. Standard mora biti njemački zakon”, rekao je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas za Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Sloboda.hr/Hina