njemačka džamija roditeljiFoto: dpa

Roditeljima njemačkog tinejdžera prijete sud i globa zbog „markiranja“ nakon što su odbili sina poslati na školski izlet u lokalnu džamiju.

Priča se pojavila u javnosti sredinom lipnja, kada su se roditelji trinaestogodišnjeg učenika usprotivili ideji da njihov sin ode na izlet u lokalnu džamiju u njemačkom gradu Rendsburg, što je navodno bilo u sklopu nastave zemljopisa.

U pismu koje je otac poslao školi, otac je objasnio da ne želi da njegov sin bude „indoktriniran u džamiji“.

Lokalne školske vlasti kaznile su roditelje globom od 300 eura, pozivajući se na školska pravila i regionalne zakone koji predviđaju kaznu za „markiranje“.

Nakon što su se roditelji žalili i odbili platiti globu, njihov slučaj proslijeđen je državnom tužitelju, koji će odlučiti hoće li pokrenuti sudski postupak.

Odvjetnik roditelja, Alexander Haumann, tvrdi da su pohađanje školskog izleta odbili zbog straha za sigurnost svog sina. Negirajući vjersku motivaciju, naglasio je da roditelji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj skupini, te da su odluku donijeli na temelju mišljenja da „nitko ne smije biti prisiljen ići na vjerska mjesta protiv svoje volje“.

Vijest je izazvala žestoku raspravu na društvenim mrežama, od kojih se mnogi opravdana pitaju „što posjet džamiji ili bilo kojem vjerskom objektu ima veze sa zemljopisom ili školskom nastavom“?

Školska ravnateljica Renate Fritzsche, tvrdi da je nakana školskog izleta bila promicanje „tolerancije i različitosti“.

„Mi također imamo među učenicima i muslimane, i njihovi roditelji znaju da nema iznimaka, na primjer i za njih je kao i za druge obavezno učenje plivanja i seksualne edukacije. Nije na roditeljima da biraju koji predmet ili nastavu će njihova djeca pohađati“, izjavila je Fritzsche.

Izvor: Tribun.hr/RT