njemačka djeca džamijaFoto: Facebook

Društvenim mrežama proširila se šokantna fotografija jednog školskog razreda njemačke (većinom kršćanske) djece kako klanjaju u džamiji.

Naime, radi se o 13-godišnjoj njemačkoj djeci iz jedne škole iz Rendsburga koja su u sklopu predmeta zemljopisa imala obavezno posjetu džamiji.

Nemali broj njemačkih roditelja usprotivilo se ovakvom “obrazovanju” djece, te svoju djecu nisu pustili u školu taj dan. U ime pobunjenih roditelja, otac jednog djeteta poslao je školi pismo u kojemu je objasnio da ne želi da njegov sin bude „indoktriniran u džamiji“.

Lokalne školske vlasti kaznile su roditelje globom od 300 eura, pozivajući se na školska pravila i regionalne zakone koji predviđaju kaznu za „markiranje“.

Nakon što su se roditelji žalili i odbili platiti globu, njihov slučaj proslijeđen je državnom tužitelju, koji će odlučiti hoće li pokrenuti sudski postupak.

Odvjetnik roditelja, Alexander Haumann, tvrdi da su pohađanje školskog izleta odbili zbog straha za sigurnost svog sina. Negirajući vjersku motivaciju, naglasio je da roditelji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj skupini, te da su odluku donijeli na temelju mišljenja da „nitko ne smije biti prisiljen ići na vjerska mjesta protiv svoje volje“.

Školska ravnateljica Renate Fritzsche, tvrdi da je nakana školskog izleta bila promicanje „tolerancije i različitosti“.

„Mi također imamo među učenicima i muslimane, i njihovi roditelji znaju da nema iznimaka, na primjer i za njih je kao i za druge obavezno učenje plivanja i seksualne edukacije. Nije na roditeljima da biraju koji predmet ili nastavu će njihova djeca pohađati“, izjavila je Fritzsche.

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr/RT