grmoja, todorić, agrokorFoto: fah

Još nije poznato kada će tzv. lex Agrokor stići na raspravu u Sabor. Međutim, jasnije je da su u zakonu izmijenjeni neki detalji, što je novinarima u Saboru potvrdio i Mostov Nikola Grmoja.

Grmoja je kazao kako su se do kasno u noć brusili detalji zakona koji se, kako kaže, ne donosi samo zbog jednog čovjeka.

‘To je prijedlog zakona kojim se želi zaštititi gospodarstvo i radna mjesta, što je naš prioritet. Često se pojavljuju nekakve spekulacije da je ovo spašavanje jednog čovjeka, a taj čovjek je odavno prestao biti vlasnik ovog koncerna. Ovdje se radi o spašavanju gospodarskog sustava, sprečavanja mogućeg ulaska u novu recesiju koja bi možda bila i gora od one koja nas je prije zadesila. Radi se štićenju radnih mjesta, ne samo blagajnica koje rade u Konzumu nego svih dobavljača, svih firma koje posluju s Agrokorom. Mislim da bi svaka odgovorna politika i odgovorna vlada morala poduzeti ovakav potez’, rekao je Grmoja novinarima u Saboru.

Što Most misli o Todoriću, dodao je, pokazao je jučer Božo Petrov kaznenom prijavom.

Zakon će u poslijepodnevnim satima biti predložen na Vladi, no još nije jasno kada će se o njemu raspravljati u Saboru, odnosno hoće li to biti redovno nakon srijede, kada Sabor nastavlja zasjedati ili će se sazvati izvanredna sjednica. ‘To će se znati kroz današnji dan kad bude sjednica’, rekao je Grmoja.

Ovisi li to o raspletu standstill dogovora, upitali su novinari. ‘Ovaj prijedlog zakona, ako bude izglasan u Saboru, ne znači da će ikada biti aktiviran. Ovo je kao nekakva mreža u slučaju da jedan koncern koji je postao monstrum zahvaljujući i odlukama onih koji su upravljali Hrvatskom zadnjih 20-ak godina hoda po jednom konopu. Ovo je jedna mreža za onog koji hoda po konopu i padne. Ne mora se nikada ta sigurnosna mreža aktivirati. Tako i tako je za to potrebna suglasnost vlasnika kompanije i dobavljača’, pojasnio je Grmoja.

Zakon će se, prema najnovijoj verziji, odnositi na tvrtke s minimalno 5.000 zaposlenih, potvrdio je Grmoja. ‘Smatrali smo da su tvrtke koje imaju 5.000 zaposlenih od strateškog značaja za RH i kad već donosimo ovakav zakon, treba obuhvatiti jedan širi krug tvrtki čiji bi problemi mogli ozbiljno utjecati na hrvatsko gospodarstvo’, rekao je Grmoja.

Kazao je da su Most i HDZ suglasni oko zakona. ‘Vlada i vladajuća većina nemaju prevelikih opcija. Ovo je jedan odgovoran potez i jedini mogući potez kako da Vlada osmisli jedno rješenje koje će omogućiti da se u ovoj kriznoj situaciji postupi najodgovornije i da se zaštiti gospodarski sustav i radna mjesta’, kazao je Grmoja.

Cilj je zakona, dodao je, pokrenuti restrukturiranje tvrtke i spriječiti krah. ‘Vidjeli smo da su krenule zadužnice. Ovo je jedan kontrolirani proces. Bolje da bude kontrolirani, nego da se dogodi nekontrolirana stihija u kojoj će nastradati mnogi’, rekao je Grmoja.

Jačanje ruskih utjecaja nije želio pretjerano komentirati. ‘Ne znam vode li se ruske banke samo financijskom logikom ili tu ima i nekih geopolitičkih interesa. Što će biti, pokazat će vrijeme, a vladajuća većina će poduzeti sve da osigura nekakvu zaštitu u slučaju najgoreg scenarija’, poručuje Grmoja dodavši kako smatra da bi optimalno bilo to da Agrokor probleme riješi Vladinim zakonom, a ne standstill aranžmanom.

Kazao je kako je stav Mosta taj da bi bilo zdravije za hrvatsko gospodarstvo napraviti puno manjih tvrtki umjesto koncerna. ‘Ovo što su omogućile i vlade HDZ-a i SDP-a je sramota. Ovi koji sada prigovaraju upravo su ti koji su omogućili da se ovo dogodi’, rekao je Grmoja dodavši da se ovo ne bi dogodilo da je Most imao utjecaja na donošenje odluka.

‘Mi znamo kada treba reagirati i reći – dosta!’ rekao je Grmoja.

Izvor: Sloboda.hr/tportal