hrvatska italija perišić niko kovač

Izabranici Nike Kovača odigrali su još jednu dobru utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj. Iz Italije su donijeli jedan bod, a imali su prilike uzeti i sva tri.

Hrvatski izbornik Niko Kovač smatra da je njegova momčad prikazala taktički izvrsnu igru na San Siru te se ispričao talijanskim domaćinima zbog nemilih scena.

“Imali smo Italiju pod kontrolom gotovo svih 90 minuta. Oni su se vrlo dobro branili, a mi smo znali da nećemo imati brojne šanse, nego samo manje prostore. Imali smo i bolje šanse, poput one Olićeve na kraju prvog i meč-lopte Perišića na kraju drugog poluvremena. Zadovoljan sam, ali na kraju malo i tužan jer nismo uzeli sva tri boda i zbog svega ovoga što se događalo u nastavku. Još se jednom želim ispričati, pogotovo Talijanima, za ponašanje naših navijača”, sažeo je hrvatski izbornik po završetku utakmice.

Prekid zbog ubačenih baklji također je obilježio susret momčadi koje vode na tablici Skupine H, a Kovač je u tim trenucima pokušao i smiriti situaciju.

“Bio sam tužan, razočaran i nadao sam se da će prestati. Nisu to bili svi navijači, nego samo jedna skupina, očito uvijek ista. Bio sam nemoćan, nemam pravih riječi i moramo se pitati radi li se tu o nogometu. Ako netko ima problem, neka to radi van stadiona. Tu je bilo i djece, zamislite da se nešto dogodilo. Svi se moraju pitati kako to spriječiti jer ovo nije slika Hrvatske, Hrvati su korektni, pošteni ljudi koji vole druge narode, a ovo ne vodi ničemu. Bojao sam se da će utakmica biti prekinuta i sve što su igrači pokazali na terenu bilo bi izbrisano. Ovo je bila demonstracija moći, ovako odigrati u Milanu, i to vrijedi jednu peticu”, komentirao je.

hrvatska italija perišić niko kovač

“Sankcija će sigurno biti, ali ne želim ulaziti u raspravu hoće li to biti novčane kazne ili nešto drugo. Mislim da nema prostora za oduzimanje bodova”, dodao je izbornik hrvatske reprezentacije.

Hrvatska je nakon manje od pola sata igre ostala bez ozlijeđenog Luke Modrića, koji je šepajući morao napustiti teren, ali je svejedno zadržala konce igre u svojim rukama.

“Imali smo veliki posjed lopte. To smo tražili, to smo trenirali, imamo igrače za to. Znali smo da možemo napasti talijanske stopere i presjekli smo brojne lopte. Iznenadilo me što se Italija toliko povukla, a po Modrićevom izlasku vidjelo se da s Kovačićem imamo odličan plan B, i da je odlično što Rakitić može igrati zadnjeg veznog”, rekao je Kovač.

Je li u drugom poluvremenu trebalo možda i ranije uvesti nekoga od igrača s klupe?

“Nisam se bojao zaigrati s više napadača, ali Pelle i El Shaarawy unijeli su mnogo elana. Zato sam pričekao na konačnu odluku. Možda smo mogli i ranije mijenjati, ali smatram da su zamjene bile pravovremene. Mislim da smo dobro analizirali Italiju, gledali smo utakmice, razgovarali s ljudima koji prate talijanski nogomet. Ništa nismo propustili i odigrali smo utakmicu koja je bila taktički savršena”, odgovorio je.

Hrvatska će kvalifikacije nastaviti u ožujku iduće godine, domaćom utakmicom protiv reprezentacije Norveške, koja ima samo bod manje od Italije i Hrvatske.

“Na dobrom smo putu, zadovoljni smo s deset bodova u četiri utakmice, ali nismo još ništa odradili. Morat ćemo se još dobro oznojiti i ponavljati ovakve utakmice. Norvežani su nam za vratom, ništa još nije gotovo. Samo neka budu svi zdravi i ne vidim zašto Hrvatska ne bi dalje bila uspješna. Mislim da smo i dalje Talijani i mi favoriti, ali moramo biti oprezni s obzirom na Norvešku i Bugarsku”, zaključio je izbornik.