dom 800

Novinska agencija Associated Press ispričala se zbog pogrešnog izvještavanja o navodnoj masovnoj grobnici djece iz doma za samohrane majke u gradiću Tuamu u Irskoj.

Sada je jedna od najvećih svjetskih agencija priznala pogreške u izvještavanju o cijelom slučaju.
“Pogrešno smo izvijestili da djeca rođena u domu u Tuamu nisu primala sakrament krštenja, dokumenti pokazuju da je veći dio djece tamo bio kršten. Također, pogrešno smo izvijestili da je nauk Crkve u tadašnje vrijeme bio takav da djeca rođena izvan braka nisu mogla biti krštena niti su mogla imati kršćanski pogreb. Možda je takva praksa i postojala, ali to nije bio nauk Crkve. Osim toga, AP je citirao istraživača i izjavu po kojoj kako vjeruje da je 796 djece umrlih u domu pokopano o obližnjoj spetičkoj jami. Naime, istraživanja tek trebaju pokazati koliko posmrtnih ostataka djece jest u toj jami i ima li ih uopće”, stoji u isprici dublinskog ureda AP-a.

Irska povjesničarka Catherine Corless, čija su istraživanja započela cijelu priču, već je rekla da medijima nikada nije rekla tvrdnju o 796 pokopane djece u septičkoj jami i da ne zna “kako su to objavili”.

Komentari u Irskoj su slijedeći: Dočekali smo ispriku AP-a, sada čekamo onu The New York Timesa i Washington Posta.

Čitav niz medija u Hrvatskoj o navodnoj “aferi” izvještavali su netočno, ali za razliku od agencije oni se nisu ispričali.

Izvor: Bitno.net