Benjamin Netanyahu židovi izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predložio je obnovu mirovnih pregovora s Palestincima, ali s tim da se prvotno identificiraju ona židovska naselja koja će Izrael zadržati i kojima će biti dopušteno proširenje, izjavio je jedan izraelski dužnosnik u utorak.

Mirovni pregovori propali su u travnju 2014. zbog izraelske gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, područjima koje Palestinci žele za svoju državu, i nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas razljutio Izrael sklapanjem sporazuma s Hamasom u Gazi.

Abasov glasnogovornik, od kojega je zatraženo da prokomentira Netanyahuovo stajalište, rekao je da se prije obnove mirovnih pregovora mora zaustaviti gradnja židovskih naselja te da se istodobno trebaju razmotriti sva temeljna pitanja sukoba s Izraelom.

Na sastanku u Jeruzalemu prošle srijede Netanyahu je rekao visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini da će dio teritorija koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. ostati u njegovim rukama, dok će drugi dijelovi biti prepušteni palestinskoj kontroli, kazao je izraelski dužnosnik, a prenio je u utorak list Haaretz.

“Stoga treba obnoviti pregovore kako bi se definirala ta područja na kojima možemo graditi”, rekao je dužnosnik citirajući Netanyahua. (Hina)