dražen petrović

Poznati španjolski košarkaški menadžer Jose Antonio Arizaga tvrdi da je morao potkupiti mnoge ljude u bivšoj Jugoslaviji kako bi promijenili zakon prema kojem igrači mlađi od 28 godina ne smiju igrati u inozemstvu, a također kaže da je Dražen Petrović inicijalno trebao potpisati za Barcelonu.

Arizaga je osamdesetih godina bio iznimno aktivan na španjolskom tržištu i zaslužan je za dolazak velikana poput Dražena Petrovića i Arvidasa Sabonisa u tamošnju ligu, donosi tportal. No, kad je u pitanju naš najbolji košarkaš svih vremena, stvari nisu išle glatko. Naime, Dražen je imao samo 23 godine kad su španjolski velikani pokazali interes za njega.

“Bila je to ludost, moje vođenje poslova nije bilo lako. Rekao sam Novoselu da su interes za Dražena pokazali u Španjolskoj Barcelona i Real. Međutim, zakon nije dopuštao jugoslavenskim košarkašima odlazak van mlađima od 28 godina. Tada je Dražen tek trebao napuniti 23”, prisjetio se menadžer Jose Antonio Arizaga za El Mundo Deportivo pa nastavio:

“Novosel mi je rekao dvije stvari: u Jugoslaviji se sve može riješiti novcem, ali i to da ako Dražen ode, ostali mlađi od 28 će biti bijesni i imat ćemo kaos. Možete misliti koga sam sve morao podmititi i što sam sve trebao platiti da bih riješio ovaj slučaj.”

>>> Hrvat koji nikada nije otišao u NBA pokazao ‘čudesnu ruku’ (VIDEO)

Zanimljivo, Barcelona je trebala postati novi Draženov klub nakon Cibone, no to se izjalovilo.

“Trebali smo potpisati ugovor u Puerto Realu, u ljeto 1986. godine. Ali na kraju su se Aito i njegovi suradnici predomislili, smatrajući da je Dražen preveliki individualac.”

Dražen je na kraju s 24 godine karijeru 1988. nastavio u Realu, da bi zatim prešao u NBA gdje je igrao za Portland i New Jersey. Poginuo je u prometnoj nesreći 1993. godine, s 28 godina. Po tom spornom jugoslavenskom zakonu, ne bi nikad igrao u inozemstvu. Ali ga je srušio…