plenum

Zbilja već postaje naporno iz dana u dan slušati i čitati o pobuni studenata Filozofskog fakulteta protiv uprave. Povod je, kao što već i vrapci na grani znaju, ugovor o suradnji između FF-a i KBF-a kojem se, prema jednom istraživanju, protivi čak 70% studenata s Filozofskog. Strašno.

Bez namjere da ulazim u pitanje koliko takav merdžing ima smisla i koji su podzadinski dealovi iza njega, ono što me puno više zanima jest kako je uopće došlo do toga da su studenti sebi umislili da imaju pravo sudjelovati u upravljanju Fakulteta? Odakle im ideja da Fakultet pripada njima, i da bi se njih uopće išta trebalo pitati? I zašto se ovakve stvari događaju na FF-u a ne na npr. na Harvardu ili Yaleu?

Pravo na izbor

To je otprilike kao da neka skupina građana odluči upisati školu stranih jezika i onda si umisli da samim time što pohađaju nastavu u toj školi automatski imaju pravu sudjelovati u radu uprave škole. Pa ako recimo uprava jedne škole stranih jezika odluči da bi bilo zgodno spojiti se s učilištem za informatičko opismenjavanje, da ovi dignu prosvjed, isprintaju transparente, uzurpiraju učionice i zahtjevaju ostavku predsjednika uprave škole stranih jezika. Bio bi to potpuni apsurd: ako ti se ne sviđa način na koji uprava škole stranih jezika uprava školom, ispiši se i upiši neku drugu školu.

Ili da recimo skupina građana koja ne voli voćne jogurte organizira prosvjed protiv proizvođača voćnih joguta zahtjevajući od uprave mliječne industrije da prestane miješati jogurt i voće, jer se njima to ne sviđa. Samim time što konzumirate mliječne proizvode ne postajete dio uprave tvornice koja ih proizvodi. Ako vam se ne sviđa voćni jogurt, nemote ga više kupovati, promijenite proizvođača kod kojeg kupujete i gotova priča. Nećete zbog toga dosađivati javnosti.

Studenti nisu dio uprave FF-a

Što vrijedi za školu stranih jezika i odabir jogurta, vrijedi i za fakultete i odabir institucije čije ćemo obrazovne usluge primati.

Skinemo li na trenutak auru nedodirljivosti i sakrosakralnosti koja okružuje instituciju Filozofskog fakulteta, vidimo da riječ o pravnoj osobi kojom, prema postojećim državnim zakonima i statutu same institucije, upravljaju upravna tijela koje čini dekan, fakultetsko vijeće, mali i veliki kolegiji redovnih profesora, itd. Studenti nisu dio uprave fakulteta i nisu njegovi suvlasnici, pa kao takvi nemaju nikakva prava sudjelovanja u odlukama uprave, osim kroz svoje predstavnike u fakultetskom vijeću. Studenti imaju pravo studirati ili ne studirati, upisati se na fakultet i ispisati se sa fakulteta – i tu njihova prava počinju i završavaju.

Studiranje nije obveza i svatko može birati fakultet koji mu se sviđa. Prema tome, dragi studenti, ako vam se ne sviđa način na koji legitimno izabrana upravna tijela Filozofskog fakulteta upravljaju Fakultetom – ispišite se i upišite fakultet koji će vam više biti po ukusu. Ili pronađite posao.

Autor: Luka Popov / Katkapital.com