Ruske snage u nedjelju su nastavile s opsadom grada Bahmuta, epicentra rata u istočnoj Ukrajini, priopćila je ukrajinska vojska tvrdeći da su odbijeni novi napadi.

U dnevnom izvješću ukrajinski glavni stožer naveo je da je “više od 130 neprijateljskih napada” spriječeno tijekom posljednja 24 sata, u nekoliko sektora bojišta, posebno u Kupjansku, Bahmutu i Avdijvki.

“Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da opkoli grad Bahmut”, navodi se bez dodatnih detalja.

Napadnuta su sela sjeverno i zapadno od Bahmuta, rekao je u subotu za CNN Serhij Čerevatji, glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga.

Ranije tog dana rekao je da je situacija u Bahmutu “teška, ali pod kontrolom”.

Bitka za Bahmut traje od ljeta.

Grad je postao simbol jer je već mjesecima u središtu borbi Rusa i Ukrajinaca.

Paravojna skupina Wagner, na prvoj liniji u Bahmutu, u petak je objavila da je “praktično opkolila” grad i pozvala predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje svojih snaga.

Birtanci izvještavaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut izložene sve jačem pritisku

Ukrajinske snage koje brane Bahmut izložene su sve jačem pritisku ruskih snaga, izvijestila je britanska vojna obavještajna služba u subotu, dodavši da se u tom gradu i oko njega vode sve intenzivnije borbe.

Ukrajina na to područje šalje elitne postrojbe, dok redovna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane u redovitom biltenu.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je u subotu navečer na Facebooku da ruske postrojbe pokušavaju, ali ne uspijevaju opkoliti Bahmut, dodajući da su branitelji odbili brojne napade u gradu i oko njega.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

Ugledni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je u subotu navečer da ne vidi nijedan znak koji bi pokazivao da će Kijev zapovjediti povlačenje iz grada.

“Trenutačno je situacija više ili manje stabilna. Kada je riječ o napredovanju ruskih snaga, mi smo ga praktično zaustavili”, rekao je u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da su u posljednjih 36 sati srušena dva ključna mosta u Bahmutu, dodajući da Ukrajinci drže sve manje opskrbnih puteva.

Jedan od tih mostova povezivao je Bahmut sa zadnjim opskrbnim putem iz grada Časiv Jara koji drže Ukrajinci i koji se nalazi oko 13 kilometara prema zapadu, dodaje se u izvještaju.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izići iz Bahmuta, želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci.

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da su ruski napadi odbijeni u selima Vasjukivka, Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka i Hrikorivka koja leže sjeverno od središta Bahmuta.

Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednoga od najvažnijih ruskih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je Bahmut opisao kao “tvrđavu”, u subotu je u video poruci zahvalio braniteljima u gradu, ali nije iznio pojedinosti o borbama.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ALESSANDRO GUERRA