Na casting se odazvalo 40-ak Gospićana. Organizatori se nadaju da će veći odaziv biti u Zadru gdje im pomažu udruge branitelja.

– Najradije bih bio hrvatski vojnik, naravno, ali, ako treba, bit ću i četnik, jer to radim za Hrvatsku, za promociju istine o Domovinskom ratu – priča za Jutarnji list u gospićkom kafiću Jump Franjo Krešić, nekad Kaknjanin, a danas Ličanin, dok ispunjava formular za audiciju za igrani film i TV seriju “General” kojom će redatelj Antun Vrdoljak ekranizirati i životni i ratni put našeg najpoznatijeg i narodu omiljenoga generala – Ante Gotovine.

Casting agencija Serene u Gospiću nije imala previše posla, možda zato što većina stanovnika nije ni znala da se u njihovu gradu biraju statisti za film čije će snimanje početi već za tri tjedna, no, oni koji su došli, njih četrdesetak, bili su vrlo uzbuđeni, sretni i odlučni da uspiju u svojem naumu.

Test sklonosti

Ispunili su formulare u kojima su se uz njihove osobne i kontakt podatke tražile i informacije o njihovim posebnim sklonostima, poput rukovanja oružjem, sviranja instrumenta, konobarenja i slično. Franjina sklonost je miniranje, u Hrvatskim šumama eksplozivom probija neprohodne terene pa se nada da bi to mogao biti njegov plus pri izboru za statista.

Njegov kolega Milan Pastuović ima samo 29 godina, zbog čega nije bio u ratu, ali, kaže, sjeća se jako dobro ratnih zbivanja i zato ima veliku želju sudjelovati u ovom filmu, baš kao i Gospićanin Ivan Došen.

Ni oni neće imati ništa protiv ako im dodijele uloge vojnika suparničke vojske iako bi radije bili generalovi suborci, a ne neprijatelji.

– Meni nije do zarade, do te dnevnice koju ćemo dobiti za statiranje. Cijenim to što je general Gotovina učinio za Hrvatsku i ovo će na neki način biti prilika da mu svi zahvalimo. Osim toga, skupit ću nešto glumačkog iskustva, pa tko zna, možda dobro dođe danas, sutra – kaže vozač viličara Dario Matijević spremno pozirajući našem fotoreporteru kao, kako je sam rekao, pravi Brad Pitt.

Od Like do Južne Amerike

Casting je nakon Gospića preselio u Zadar, a tamo se organizatori nadaju većem odazivu jer će im od velike pomoći biti tamošnje veteranske braniteljske udruge. Kako doznajemo, prvi kadrovi filma snimat će se na području Velebita već od 20. veljače.

Na filmu i TV seriji od osam epizoda “Generala” radit će HRT i produkcijska kuća Kiklop, a snimat će se od Like, Zadra, Tisnog pa do Afrike, Južne Amerike.

Redatelj Vrdoljak u najavi filma rekao je da se neće baviti političkim dimenzijama, nego će snimiti priču o čovjeku koji je imao nevjerojatan život

– Nema američkog dramaturga koji bi mogao smisliti pojedine prizore iz života Ante Gotovine – rekao je Antun Vrdoljak i istaknuo da ga je na snimanje potaknulo i to što je riječ o Domovinskom ratu u kojem je i sam sudjelovao, pa mu je važno da se snimi film o tome kako je stvarno bilo, a iz tog razdoblja i poznaje Gotovinu.

– Gotovina je vrlo neobičan čovjek i to želimo prikazati u filmu. Bio je neizmjerno hrabar i ono što mladi ljudi jesu, avanturist – tako svoj glavni lik opisuje redatelj Vrdoljak. Filmu i seriji odobreno je 4,2 milijuna kuna od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Zasad nije poznato koliko će u konačnici stajati cijeli projekt.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: cropix