šesti autobus film hos vukovar

Scenarij za dugometražni igrani film i seriju „Šesti autobus“ u režiji Eduarda Galića i scenarista Dominika Galića, nastao je kao plod desetogodišnjeg bavljenja vukovarskom bitkom.

“Glavna junakinja filma je mlada djevojka koja s majkom živi u Americi. Kao novinarka zainteresira se za suđenje odgovornima za zločine na Ovčari, a pogotovo za sudbinu ljudi jednog od autobusa punog zarobljenika koji je nestao tijekom pada Vukovara.

Tu počinje njezina odiseja koja kroz mješavinu suđenja za zločine i retrospekcije događaja iz 1991. godine priča vukovarsku priču. Mlada žena bit će glumica s engleskog govornog područja, a nadamo se dobiti glumicu svjetskog ugleda kako bi film što jače odjeknuo u međunarodnoj javnosti, što mu je i glavni cilj”, kaže scenarist  Dominik Galić.

šesti autobus film hos vukovar

Većina sporednih likova zadržala je svoja prava imena, dok su glavni likovi mješavina nekoliko stvarnih, poznatih vukovarskih heroja – Marka Babića, Jean Michel Nicoliera, Marinka Antunovića, Miroslava Josića, Vlatka Volodera, Nikice Burića, Tome Jakovljevića, i drugih, dok se Blago Zadro pojavljuje imenom i prezimenom te su njegova ratna zasluga i tragična sudbina u filmu temeljene na stvarnim događanjima.

Jedna epizoda serije „Šesti autobus“ biti posvećena poginulom vukovarskom junaku francuskom dragovoljcu Jean Michel Nicolieru. O tome Damir Markuš – Kutina kaže:

“Konačno film i igrani serijal o Vukovaru. Jedna od pet epizoda u serijalu posvećena je HOS-ovcu Jeanu Michelu Nicolieru. Ovdje neće biti zatajeno da je HOS-ovac, dapače. Nas nekoliko branitelja imat će zadaću da film bude što uvjerljiviji.

Kako je scenarij filma baziran i na svjedočanstvima o zločinima na Ovčari – koji su sami autori otkupljivali od srpske strane, film će vukovarsku bitku prikazati u cijelom obujmu ne zapostavljajući zločine koji su se dogodili poslije i o kojima se u našoj javnosti daleko premalo priča, dok u svjetskoj gotovo uopće o tome nema govora.

Projekt nosi umjetnička organizacija MissArt koja je ralizirali više projekata, među kojima je najpoznatija serijal  “Heroji Vukovara” u režiji Eduarda Galića i producenta Dominika Galića.

Izvor: Maxportal
Foto: misart