rak-sirenje

Britanski znanstvenici otkrili su kako zaustaviti rast tumora što bi moglo rezultirati novim metodama blokiranja mnogih karcinoma ali i spriječiti gubitak vida koji prati makularnu degeneraciju, piše britanski list Telegraph.

Sveučilišta Bristol i Nottingham otkrila su da jedna jedina molekula igra ključnu ulogu u stvaranju novih krvnih žila. Tumori za rast trebaju stalnu opskrbu ‘hranom’ preko krvnih žila pa zaustavljanje stvaranje novih krvnih žila spriječava množenje stanica raka i njegovo širenje.

Kad su znanstvenici tri puta u tjednu dali miševima lijek koji zaustavlja aktivnost molekule SRPK1 rast tumora bio je zaustavljen.

“Zaključili smo da bi blokiranje aktivnosti SRPK1 moglo zaustaviti razvoj karcinoma”, kazao je jedan od autora studije Sebastian Oltean s bristolskog sveučilišta.

“U ovom radu pokazujemo da smanjivanjem razine SRPK1 kod raka prostate možemo zaustaviti vaskularizaciju i rast tumora.”

Zbog toga što je liječenje usmjereno na krvne žile moglo bi se koristiti i za druge vrste karcinoma te za makularnu degeneraciju, najčešći oblik gubitka vida.

Koautor istraživanja David Bates sa sveučilišta Nottingham kaže kako njihovi rezultati ukazuju na mogućnost novog načina liječenja raka prostate i mogu imati šire implikacije na liječenje drugih vrsta karcinoma.

Biotehnološka tvrtka Exonate namjerava razviti inhibitore SRPK1 kao način liječenja bolesti s nekontroliranim bujanjem krvnih žila poput karcinoma ili očne bolesti makularne degeneracije.

Izvor: Magazin.ba / net.hr