finska, napad, islamisti, imigrantiFoto: Twitter

Muškarac koji je jučer nasmrt izbo dvije osobe u Turkuu, na jugozapadu Finske, osamnaestogodišnji je Marokanac, priopćila je policija koja je otvorila istragu zbog terorizma.

“Napad je prvo ocijenjen ubojstvom, ali tijekom noći primili smo informacije koje upućuju na to da je riječ o kaznenom djelu ubojstva s terorističkim motivom”, navodi policija u priopćenju.

Vlasti su osumnjičenika službeno identificirale kao “osamnaestogodišnjeg marokanskog građanina”, ne navodeći druge pojedinosti.

Policija je odmah u petak uhitila osumnjičenika naoružanog nožem, pogodivši ga hicem u nogu, na trgu u središtu Turkua. Mladić je nasmrt izbo dvije osobe koje su finski državljani, dodaje policija. Među osmero ranjenih su Talijan i dvoje Šveđana.

Finska policija, koja je u stanju pripravnosti, povećala je broj svojih ljudi na ulicama.

Finske sigurnosne službe (Supo) u lipnju su za jedan stupanj povisile procjenu rizika od terorističkog napada, objavivši da su zabilježile aktivnost tzv. Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske.

Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena “slabom” sada je “povišena”, što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici.

Finska policija tijekom noći uhitila je pet osoba u pretresu stana u Turkuu, u okviru istrage o napadu nožem u kojemu su u petak dvije osobe ubijene.
Prema prvim informacijama bilo je riječi o šestero ranjenih, ali taj je broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj skrbi. Glavni osumnjičenik trenutačno je u bolnici.

“Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero”, rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu. “Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom”, dodao je Laine.

Državni ured za istragu objavio je u subotu na Twitteru da u okviru istrage “surađuje s mjerodavnim međunarodnim službama”.

Finska glasila pišu da je napadač birao žrtve nasumce, što istažitelji nisu potvrdili. Čini se da je djelovao sam, ali vlasti traže “moguće pomagače”.

Izvor: Sloboda.hr/HRT