blitva

Blitva (Cikla var ciclo) je izuzetno korisno povrće, srodna špinatu i uzgaja se zbog izuzetno hranjivog lišća. Ima široke i krupne mesnate listove u obliku raščupanih glavica ili rozeta s vrlo malom stabljikom. Dok je sasvim mlada može se pripremati i kao salata. Izuzetno je prikladna za punjenje i savijanje sarmica u raznim sirovim kombinacijama.

Bogata vitaminima

Blitva je izuzetno djelotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i svo lisnato povrće. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine. Izuzetno je bogata vitaminom C, ali i B, kao i karotinom. Također sadrži i magnezij, željezo, kalij, mangan, kalcij, a posjeduje i zavidnu količinu ugljikohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.

Odlična za probavu

Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom probave.

Dobra za krv, mozak i kosti

Blitva je izuzetno dobra za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluznicu tijela.

Blitva je antibiotik

U prirodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana, a čorbice od blitve se daju onima koji boluju od upale mjehura i bubrega. Blitva s nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršin pospješuje se izlučivanje mokraće i čisti krv.

Dobra za oči

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i vitaminima za oči. Oni spadaju u skupinu karotenoida i povoljno djeluju na mrežnicu oka, sprječavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svijetu najčešći uzrok sljepoće. Istovremeno, čuvaju i stanice epitela koji je odgovoran za dobar vid.