Litvinenko

Patolozi koji su prije devet godina izvršili obdukciju nad tijelom bivšeg agenta ruske sigurnosne službe FSB-a Aleksandrom Litvinenkom, otrovanim rijetkim radioaktivnim izotopom polonija 210 u Londonu, izvršili su najopasniju obdukciju na svijetu ikada, izrečeno je na Visokom sudu u nastavku predstavljanja dokaza javne istrage započete u srpnju prošle godine.

Patolozi su kazali da vjerojatno nikada ne bi otkrili na koji je način Litvinenko umro da prije njegove smrti nisu izvršene neke pretrage. Britanska policija podsjeća da je Litvinenko umro tri tjedna nakon ispijanja otrovanog čaja u luksuznom londonskom hotelu Millennium i vjeruje da su ga polonijem 210 otrovala dvojica ruskih agenata, Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun.

Litvinenkovo zdravlje se nakon susreta s dvojicom Rusa 1. studenoga 2006. rapidno pogoršalo, a umro je 23. studenoga uslijed otkazivanja više organa. Istražno povjerenstvo je posvjedočilo da su zahvaljujući osjećaju policije angažirani znanstvenici za atomsku energiju koji su dva dana prije smrti otkrili da je Litvinenko pozitivan na trovanje alfa radijacijom, prenosi HRT.

Glavni patolog Nat Cary je kazao da bez toga uzrok smrti nikada ne bio bio otkriven, te da ne zna ni za jedan drugi slučaj trovanja alfa radijacijom u Velikoj Britaniji, a ni u svijetu. Njegov pomoćnik Benjamin Swift je dodao da je to bila vjerojatno najopasnija obdukcija ikada izvedena.

Oni koji su u nju bili uključeni bili su obučeni u dvostruka zaštitna odjela i pokrivala za glavu, a disali su filtrirani zrak. Jedan od vodećih britanskih nuklearnih znanstvenika, identificiran kao A1, izjavio je da bi i najmanja količina, od nanograma do mikrograma polonija, bila fatalna.