nacionalni park krka np krka

“U trideset godina postojanja Nacionalni park Krka postao je jedno od najpoznatijih hrvatskih odredišta koje svake godine posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju. To je važno za stanovništvo Šibensko-kninske županije kojemu se s rastom broja posjetitelja parka pružaju nove poslovne prilike i stvaraju preduvjeti za nova radna mjesta. Zbog toga ćemo nastaviti s održivim razvojem Parka i ulaganjima u njegovu infrastrukturu. Trenuačtno se radi na projektima uređenja posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Puljane i ulaza Lozovac vrijednih 110 milijuna kuna”, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u povodu 30. rođendana Nacionalnog parka Krka.

Danas će NP Krka omogućiti besplatan ulaz svim posjetiteljima. Rođendanska proslava počela je u petak svečanim otvorenjem programa obilježavanja u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, a završit će u ponedjeljak otvorenjem izložbe Krka nekad i sad. U sklopu otvorenja izložbe NP Krka dodijelit će zahvalnice institucijama i pojedincima koji su u protekla tri desetljeća znatno pridonijeli zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, edukaciji i promidžbi te spašavanju ljudskih života na širem području Parka.

“Nacionalni park Krka izrastao je u jedan od najuspješnijih parkova Hrvatske, vodeći se pritom svojom osnovnom dužnošću – zaštitom, očuvanjem i unapređenjem prirode i kulturnopovijesne baštine. Ponosni smo na sve projekte koje smo otada proveli, a posebno na one koje smo realizirali proteklih godina te koje nastavljamo u suradnji s brojnim institucijama, na korist Parka i lokalne zajednice u kojoj egzistira”
, naglasio je v.d. dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Krka Damir Dunđer.

nacionalni park krka np krka

Park posljednjih godina bilježi  rast gostiju te su pokrenuti brojni projekti s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture parka da bi se rasteretili najposjećeniji dijelovi Parka. Ljetos je za posjetitelje otvorena Oziđana pećina u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, čime je Park dobio novu lokaciju koja će privući brojne posjetitelje.

Veliki projekti i briga o okolišu

U idućem razdoblju u NP Krka realizirat će se dva velika projekta, uređenje posjetiteljskog centra u Puljanima i ulaza Lozovac. Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u bivšoj vojarni u Puljanima vrijedan je 40 milijuna kuna i  prijavljen je za financiranje iz EU fondova. U bivšim vojnim objektima u Puljanima uredit će se posjetiteljski centar, škola u prirodi namijenjena najmlađim uzrastima, smještajni objekt kapaciteta 38 ležajeva i prateći sadržaji. U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i za projekt uređenja prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP Krka. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i bit će prijavljen za financiranje iz EU fondova. Također, potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za građevinske radove za objektu Lugareva kuća vrijedne nešto više od milijun kuna.

Strategija Ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije. U protekle tri godine su pokrenuti ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja Hrvatske vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove.