glavni tajik un vesna pusić kolinda grabar kitarović

U uredničkom vikend-osvrtu ugledni The New York Times analizira utrku za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. U tekstu se navodi da su svi dosadašnji glavni tajnici UN-a, a bilo ih je osam, bili muškarci te se pitaju je li konačno sazrelo vrijeme za ženu, piše tportal.

U analizi dalje pišu da se unutar Ujedinjenih naroda već vodi žestoka kampanja za ženu na čelu organizacije, a počela je kružiti i neformalna lista kandidatkinja. Objavila ju je lobistička skupina koja želi ženu za glavnu tajnicu UN-a. Nezavisna skupina na svojim stranicama nudi biografije uspješnih žena raznih profila kao potencijalnih kandidatkinja za čelnu stolicu na East Riveru – od predsjednice Liberije Ellen Johnson Sirleaf, preko predsjednice MMF-a Christine Lagarde, do Alicije Baracena Ibarra, izvršne tajnice Ekonomskog vijeća za Latinsku Ameriku i Karibe.

Između ostalih, na listi su i njemačka kancelarka Angela Merkel i Federica Mogherini, visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku, te Irena Bokova, glavna direktorica UNESCO-a, koja se i do sada navodila kao jedna od najsnažnijih kandidatkinja. Zanimljivo je da nema potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koja je sama objavila kandidaturu za šeficu UN-a, ali zato je navedena predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a koja do sada nije pokazivala takve ambicije.

Navedimo da se u tekstu naglašava da su se dosadašnji izbori za šefa UN-a svodili na dogovor između pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te New York Times smatra da je došlo vrijeme za više transparentne izbore. Prema pisanju tog medija, Hrvatska i Namibija predvode inicijativu da organizacija koja ima 193 članice ima veću ulogu u izboru glavnog tajnika. Ta bi inicijativa trebala biti ugrađena u službenu rezoluciju ove jeseni, a članicama bi se dopustilo da nominiraju vlastite kandidate. Međutim, to još uvijek ne bi bio u potpunosti demokratski izbor. Mnoge članice žele da upravo žena naslijedi aktualnog ‘nevidljivoga’ glavnog tajnika Ban Ki-moona, a njegov mandat traje do 31. prosinca 2016.

Izvor: tportal