ante pavelić poglavnik pištolj

Najpoznatija svjetska aukcijska kuća za oružje Rock Island u najnoviji katalog uvrstila je osobni pištolj ustaškog poglavnika dr. Ante Pavelića marke Walther PP, javlja Dnevno.hr. Američki aukcionar prodaje ga po početnoj cijeni od 25.000 američkih dolara, a konačna cijena mogla bi iznositi i vrtoglavih 200.000 dolara.

Čelični Walther s drškom obloženom bjelokošću navodno je nađen među Pavelićevim osobnim stvarima u njegovom uredu u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovu trgu, a dobio ga je na poklon od njemačkih čelnika. Nakon odlaska iz Hrvatske Pavelić je očito ostavio pištolj, koji je na kraju završio u rukama partizana.

Pištolj je odlučio prodati sin jednog od jugoslavenskih diplomata, koji je želio ostati anoniman.

Riječ je o pištolju kalibra 7,65 milimetara za koji se po serijskom broju ne može precizno utvrditi kada je proizveden u njemačkoj tvornici Wafen Fabrik Walther jer je većina podataka o pištoljima uništena u savezničkom bombardiranju tvornice pred kraj rata.

Na dršku od bjelokosti tvornički su ugravirani stilizirani inicijali AP (Ante Pavelić), a s druge hrvatska šahovnica sa slovom U. Američki stručnjaci za oružje nimalo ne dvoje da je pištolj doista pripadao Anti Paveliću.

Walther PP je njemačka vojska koristila od 1935. sve do 1992. godine, a gotovo identičan model se i danas proizvodi. Novi se prodaje za oko 1000 eura, a svjetsku slavu je stekao zahvaljujući filmovima o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu koji ga je koristio.

Link na stranicu s podacima o pištolju i aukciji možete vidjeti OVDJE.

ante pavelić poglavnik pištolj