riječki hnk oliver frljić rekom vukovar

I dok cijela Hrvatska ovih dana obilježava i sjeća se žrtve Vukovara, ali i Škabrnje i drugih stradalih gradova, danas, 19. studenoga Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Koalicija za REKOM premijerno će izvesti predstavu „Hrvatsko glumište“ Olivera Frljića i Marina Blaževića koja je zadnji dio “Trilogije o hrvatskom fašizmu”, naglašavajući da se radi o stvarnosti devedesetih.

Prije 23 godine, Vukovarci su proživljavali najstrašnije dane u svome gradu, okruženi neprijateljskim postrojbama koji su pljačkali i rušili što još nije bilo porušeno, a što su godinama gradili. Gledali su i mučenja i ubijanje svojih članova obitelji ili prijatelja.

Upravo na današnji dan, 19. studenoga, Vukovarci su izvučeni iz podruma, odvedeni u logore ili su prokazani mučeni i ubijani.

Prije predstave, održat će se tribina „Upotreba činjenica u kazališnom predstavljanju stvarnosti devedesetih“ na kojoj će biti govornici redatelj predstave Oliver Frljić i kazališni redatelj iz Bosne i Hercegovine Dino Mustafić koji režira predstave što djeluju unutar ratne tematike i suočavanja s prošlošću, naročito onom iz devedesetih.

Također, Mustafić djeluje i kao javni zagovarač Koalicije za REKOM, široke koalicije udruga, organizacija i pojedinaca iz svih 7 država s područja nekadašnje Jugoslavije koji zagovaraju “uspostavljanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima od 1991. do 2001. godine”, piše na stranicama riječkog HNK.

Jedan od inicijatora i osnivača Koalicije za Rekom je i udruga Documenta koju vodi Vesna Teršelič.

Dramaturg HNK Ivan pl. Zajc Marin Blažević će kao moderator usmjeriti raspravu na temu kazališta kao ogledala društvene realnosti što propituje i ulazi u problematiku koja ostaje izvan djelovanja akademske zajednice, medija pa čak i civilnog društva, piše u najavi riječkog HNK:

“Činjenice utvrđene radom sudova, policije, nevladinih organizacija ili komisija nužno moraju biti konteksutalizirane za razbijanje državnih mitova i na njima utemeljenih povijesnih interpretacija.”

Podsjećamo, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević čiji je lik krasio pročelje riječkog HNK, u Vukovaru je 26. rujna izjavio kako će Ministarstvo branitelja u suradnji sa svim partnerima, između ostalih, i nazočnim nevladinim sektorom, izmijeniti Zakon o vojnim i civilnim invalidima. U tu grupu nevladinog sektora spada i Koalicija za REKOM.

>>> Ako je Glavašević heroj, onda je Frljić zločinac!

“U svakom slučaju ono što smo mi odlučili napraviti kao Ministarstvo branitelja i ono što nam ostaje u ovoj posljednjoj godini kao najkrupniji zadatak je potpuno izmijeniti zakon o vojnim i civilnim invalidima, u suradnji sa svim partnerima koji su između ostalih tu – tu je i nevladin sektor”, rekao je Bojan Glavašević na tribini koju je u Vukovaru suorganizirala nevladina udruga Documenta.

Jučer dva natpisa na pročelju zgrade – Uprave HNK i branitelja

Na pročelju zgrade HNK Ivana pl. Zajca jučer su se pojavila pak dva natpisa. Uprava HNK postavila je veliki natpis “Hrvatsko apolitičko kazalište”, a nakon toga riječki dragovoljci “A” bojne 111. brigade HV-a “I reći ću vam samo jednu stvar – zapamtite Vukovar 18. 11. 1991.”, prenosi HRT.

Na postavljanje na pročelju kazališta su se odlučili, rekao je Tomislav Tomečić u ime skupine dragovoljaca, zato što je to “javni objekt kojem je funkcija da iskazuje građanska mišljenja. Ako su dosad tu postavljane poruke, mislimo da smo i mi odaslali dobru poruku, istaknuo je i poručio: Kazalište je naše, kao što je to Frljićevo, Obersnelovo ili bilo čije drugo”.

Nakon toga su se razišli. Uprava kazališta, to jest intendant Oliver Frljić i njegov prvi suradnik, glavni dramaturg Marin Blažević nisu željeli komentirati natpis dragovoljaca i njegovo postavljanje.

Izvor: narod.hr/hnk-zajc.hr/hrt