carrots-bunch

Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko djelovanje. Dvogodišnja je zeljasta biljka, a za prehranu se koristi njezin korijen.

Mrkva se u prehrani koristi:

sirova (kao salata, cijela, narezana na kolutiće…),
kuhana (juhe, jela bez mesa ili jela s mesom),
kao začin ili kao prilog drugim jelima.

Koristi se i zimi obzirom da ju je lako čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu prehranu, ali i za prehranu djece. Preporuka je da se prije upotrebe dobro opere i oguli površinski sloj.

Sadrži veliku količinu vlaknastih tvari i stvara osjećaj sitosti. Zbog robusne stanične strukture ovog povrća, možemo iskoristiti samo deset posto beta karotena. Pod djelovanjem topline i malo masti, stanična struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje iskoristiti hranjive tvari. Mrkva sadrži vitamin A topiv u mastima, zato bi je trebala pripremiti s malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

morkov

Sok od mrkve je vrlo zdrav bilo da se koristi sam ili pomiješan s drugim sokom. Sok od mrkve se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Ispitivanjima je utvrđeno da mrkva ima ulogu čistača organizma od štetnih tvari nastalih lošom prehranom i djelovanjem zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporuča djeci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.

Izvor: Uprolazu.com
Foto: eatbelive.com