Moskovski list Pravda, svojedobno glasilo sovjetske Komunističke partije koja i dalje polaže pravo na njegovo nasljeđe, a tijekom invazije na Ukrajinu glasno govori ono što misli Kremlj, objavio je u srijedu članak u kojemu Poljsku naziva ‘hijenom Europe‘ te poziva na njezinu denacifikaciju, što su riječi koje je Putin upotrijebio opravdavajući invaziju na Ukrajinu, piše tportal.

Pravda u izvještaju o posjetu poljskog, češkog i slovenskog premijera ukrajinskom predsjedniku Zelenskom u Kijevu ističe to da se delegaciji pridružio Jaroslav Kaczynski, čelnik vladajuće poljske Stranke prava i pravde i brat predsjednika Lecha Kaczynskog, za čiju smrt u padu aviona kod ruskog grada Smolenska tvrdokorniji dio poljske javnosti i dalje krivi Rusiju.

Nakon sastanka, za koji Pravda tvrdi da je ”upitno da mu je Zelenskij nazočio”, Kaczynski je prema Pravdi predložio slanje misije NATO-a ili šire misije u Ukrajinu. Ova izjava povod je za Pravdin komentar o tome kako “povijest Poljake ničemu ne uči, oni očito žele četvrtu podjelu Poljske ili jednostavno samouništenje”.

Tezu o ‘četvrtoj podjeli Poljske’ Pravda prisnažuje riječima Winstona Churchilla o tome da je Poljska oduvijek bila ‘hijena Europe’ te malom povijesnom lekcijom. Podsjećaju da je Poljska nakon završetka Drugog svjetskog rata okupirala zapadnu Ukrajinu i Bjelorusiju, a nedugo zatim i Vilnius, glavni grad današnje Litve. Sve te teritorije SSSR je vratio Litvi, navodi list, a potom ističe Staljinove zasluge za proširenje poljskog teritorija nakon Prvog svjetskog rata.

“Nakon rata Poljska je dobila istočne regije Njemačke, koje čine trećinu njezinog današnjeg teritorija. Samo na račun nalazišta mineralnih sirovina na tim područjima poljski proračun dobio je više od 130 milijardi dolara, što je otprilike dvostruko više od svih odšteta i kompenzacija koje je Njemačka platila u korist Poljske. Još veće značenje imalo je proširenje obale Baltičkog mora sa 71 na 526 kilometara. Možemo reći da današnja Poljska sve to duguje Josifu Visarionoviču Staljinu.

Ali Poljska to ne cijeni, smatra teritorij Ukrajine svojom kolonijom i spremna je, poput hijene, profitirati na njezinim ostacima. Vrijeme je da se izvrši denacifikacija Poljske kao sudionika Banderinog režima. Pogotovo jer to ona sama traži”, zaključuje Pravda.

Izvor: Sloboda.hr/tportal