jobbik mađarska vukovarFoto: Sloboda.hr

Hrvati su jučer obilježili 25. obljetnicu pada Grada Heroja. Sjećanju na pad Vukovara pridružili su se i mladi Mađari iz glavnog mađarskog grada.

Mladež najjače mađarske oporbene stranke Jobbik okupila se ispred hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti te zapalila crveno-bijele svijeće u znak sjećanja na vukovarske heroje, među kojima je bilo i značajan broj Mađara.

Paljenju svijeća prisustvovali su pripadnici vanjsko-političkog kabineta Mladeži Jobbika.

Szabolcs Szalay, pročelnik kabineta, u svom je govoru istaknuo da iako je po broju heroja Vukovara bilo znatno manje od neprijatelja, oni su imali nešto što je falilo drugoj strani. “A to je bila vjera i domoljublje. Usprkos tome što se situacija hrvatskih branitelja činila bezizlaznom, jer oni su morali izdržati zatvroreni u opsadi kao pripadnici jedne vojske jedne nepriznate države, ti branitelji su prihvatili borbu koja je bila presudna za Hrvatsku. Primjer vukovarskih branitelja slobodno možemo usporediti s junaštvom vojnika Šubića Zrinskoga kod Sigeta ili onih od Jurišića kod Kisega”, poručio je Szalay.

jobbik mađarska vukovar

Dodao je i da, kako sjećanje na Siget i Kiseg veže Mađare i Hrvate, tako Mađari također mogu biti ponosni na Vukovar i na Domovinski rat Hrvatske jer je Mađarska od prvog trenutka stala uz nezavisnost Hrvatske, a u hrvatskoj vojsci se borilo puno Mađara.

Članove Mladeži Jobbika je na licu mjesta pozdravio i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske.

Izvor: Sloboda.hr