ministarstvo znanosti i obrazovanja srb

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u petak je najoštrije osudilo organizirano sudjelovanje učenika OŠ Bobota na skupu u Srbu 27. srpnja, na kojemu su, ističu, recitirani tekstovi koji moguće potiču na nasilje i mržnju, što predstavlja manipulativno korištenje djece u dnevno-političke svrhe.

Najavilo je i utvrđivanje svih okolnosti toga događaja.

“Ministarstvo znanost, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine”, priopćeno je iz MOZS-a.

Premda se navedeni događaj odvijao tijekom ljetnih praznika te nije predviđen Godišnjim planom i programom OŠ Bobota za 2015.-2016., nedvojbeno je kako je riječ o organiziranom dovođenju školske djece koja su unaprijed pripremana za nastup u Srbu, dodaje se.

MOZS ističe kako su 10. kolovoza zaprimili dopis pravobraniteljice za djecu i predstavke Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ te nekoliko građana o kršenju prava djece učenika iz OŠ Bobota tijekom skupa u Srbu, 27. srpnja.

Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice OŠ Bobota, Ljubice Vukajlović, koja se u svom očitovanju ogradila od skupa u Srbu, kažu iz MZOS, te najavljuju da će ispitati sve činjenice i okolnosti povezane s tim slučajem.

“Ministarstvo će putem svojih službi ispitati sve relevantne činjenice te poduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti tko je i kako organizirao i pripremao školsku djecu za navedeni događaj”, stoji u priopćenju.

Nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije

Ukoliko se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju i veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, MZOS će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece, te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu, zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako je nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije, pogotovo uzimajući u obzir da djeca iz Bobote dolaze iz područja koje još osjeća posljedice iz Domovinskog rata.

Jednako tako, dodaje se, nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da sukladno odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Republika Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe.

“Također, nedopustivo je školsku djecu indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljenja povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području. Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijetu”, upozorava MZOS.

Zaključuju kako je nedopustivo koristiti djecu i institucije odgojno-obrazovnog sustava u dnevno-političke svrhe, te pozivaju hrvatsku javnost da se u takvim i sličnim situacijama, kao i u predstojećoj predizbornoj kampanji, suzdrži od korištenja djece i/ili odgojno-obrazovnih institucija u dnevno-političke svrh.

Ministarstvo najavljuje odlučnu akciju u sklopu svojih ovlasti kako bi se učinkovito obranila i zaštitila prava djece.

Iskorištavanje djece za političku promidžbu

Podsjetimo, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zatražila je od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) propitivanje postupanja ravnatelja Osnove škole Bobota zbog uključivanja djece 27. srpnja u Srbu za vrijeme ljetnih školskih praznika u sadržaje izvan Godišnjeg nastavnog plana i programa škole i sadržaje koji imaju obilježje političkog skupa, priopćila je Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“.

Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ i građani uputili su pravobraniteljici za djecu Ivani Klarić Milas predstavku zbog kršenju prava djece na političkom skupu 27. srpnja u Srbu.

Djeca, kako se navodi u dopisu MZOSU, ne mogu shvatiti kontekst u koji su dovedena, procijeniti vrstu političkoga utjecaja te imati kritički odnos prema njemu pa se traži očitovanje MZOS-a.

Pravobraniteljica, kako navodi, osuđuje svaki oblik manipulacije djecom i kontinuirano poziva pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi.

Djeci, sukladno njihovim pravima, treba omogućiti slobodno sudjelovanje u svim onim aktivnostima koje ih raduju, doprinose njihovom osobnom razvoju te koje su usmjerene razvoju njihovih najviših potencijala, a bez ikakvog utjecaja ili interesa političkih stranaka, navodi se u dopisu.

Podsjetimo, djeca koja su došla iz osnovne škole Bogota, recitirala su pjesme, a recital počinje riječima: AKO TE NETKO PITA ZA PARTIJU I TITA – TI MU RECI – DA SMO MI BUDUĆI TITOVI BORCI- MOJ ĆE TATA DA PRONAĐE JOŠ BOLJI TOP SA KOJIM ĆE DA UDARA PO NEPRIJATELJU-MOJ ĆE TATA SEKIRICOM DA UDARA PO KRVNIKOVOJ GLAVI.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah