sandra švaljek zagrebački holding uprava predsjednik

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek ostaje do daljnjega obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba za vrijeme privremene odsutnosti Milana Bandića, mišljenje je Ministarstva uprave upućeno Stručnoj službi Grada Zagreba, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva.

Ministarstvo uprave takvo je mišljenje donijelo slijedom upita Stručne službe gradonačelnika Zagreba, nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića ponovno vratio u pritvor.

Bandić je potom najavio da će punomoć za obnašanje dužnosti gradonačelnika dati svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin, a Švaljek je u petak izjavila kako više nije vršiteljica dužnosti već “samo zamjenica”.

No, Ministarstvo uprave objavilo je u petak, 13. ožujka, na svojim internetskim stranicama da je i dalje vrijedeća punomoć kojom je Bandić 19. listopada prošle godine svojom zamjenicom imenovao Švaljek.

Člankom 60. Statuta Grada Zagreba propisano je da gradonačelnika, ako je duže vrijeme spriječen ili odsutan, u obavljanju njegove dužnosti zamjenjuje zamjenik gradonačelnika, te da je gradonačelnik dužan unaprijed odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati. Gradonačelnik Zagreba svojom punomoći od 19. listopada 2014. ovlastio je zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek da zamjenjuje gradonačelnika za vrijeme njegove privremene odsutnosti, stoji u mišljenju Ministarstva uprave.

Ta “punomoć po svom sadržaju predstavlja odluku gradonačelnika Zagreba kojom je odredio koji će ga od zamjenika zamjenjivati ako je duže vrijeme spriječen ili odsutan. Mišljenja smo da, s obzirom na okolnosti nastale u Gradu Zagrebu, u cilju omogućavanja nesmetanog funkcioniranja Grada i obavljanja dužnosti izvršnog tijela, zamjenica gradonačelnika koja je određena da zamjenjuje gradonačelnika za vrijeme njegove privremene odsutnosti i nadalje obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba”, ističu iz Ministarstva.