hrvati crne gore ministar kovač kotor

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u petak se sastao u Kotoru s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori i kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem i rekao kako su crnogorski Hrvati bogatstvo o kojem će Hrvatska brinuti.

„Naš moto će biti polako, ali sigurno mijenjajmo stvari. Ovom prilikom obećavam da ćemo voditi računa o Vama i da su Hrvati Crne Gore naše bogatstvo“, kazao je Kovač na sastanku s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori u Kotoru.

Na sastanku s Kovačem predstavnici hrvatskih udruga istakli su probleme s kojima se susreću, prije svega prostor s kojim Hrvatsko građansko društvo ima problem od osnivanja te problemi financiranja „Hrvatskog glasnika“, jedinog tiskanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori.

„Naša je ustavna obaveza skrbiti o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Osim obaveze koja proističe iz ustava mi to i želimo. Morate biti aktivni, mi ćemo pomoći kroz naše institucije i kroz tvrtke. Što se tiče ove Vlade možete očekivati jedan odnos, svesrdan, bez kompleksa, da ćemo skrbiti o vama, mada i u Hrvatskoj financijska situacija nije baš najbolja“, kazao je Kovač.

Sastanku su prisustvovali predsjednik HGD-a Mario Brguljan, biskup Ilija Janjić, urednica „Hrvatskog Glasnika“ Tijana Petrović, prvi predsjednik HGD-a Tripoje Schubert, predsjednica NVO „Napredak“ Kristina Luković i član društva don Ivo Ćorić.

Ministra je ispred kotorske katedrale dočekao je Kotorski biskup mons. Ilija Janjić i upoznao ga s povješću katedrale i životom zaštitnika grada Kotora, Svetim Tripunom, nakon čega je posjetio muzej – relikvijar, koji se nalazi u sklopu katedrale.

Kovač je obišao i budući Hrvatski kulturni centar „Hrvatsku kuću“, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u vlasništvu Hrvatske, koju namjerava renovirati i staviti u funkciju.

“Ova ‘Hrvatska kuća’ ne može profunkcionirati ako ne nepravimo jednu mrežu. Ako se spojimo s Hrvatskom gospodarskom komorom, ministarstvom turizma, ministarstvom gospodarstva, hrvatskim tvrtkama u Crnoj Gori, znači s više institucija imaćemo napredak, renovirati ćemo je. Mi ćemo to napraviti“, rekao je Kovač.

U Tivtu se ministar susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i predstavnicima NVO „Dux Croatorum“.

(Hina)