ministar financija zdravko marić smanjenje plaća javna uprava

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se priprema 220 natječaja, vrijednih do 3 milijarde eura, za infrastrukturne i druge projekte te da bi rast gospodarstva trebao biti podržan rastom osobne potrošnje uslijed oporavka tržišta rada.

“Ideja je da izađemo sa 220 natječaja ukupne vrijednosti između 2,5 i 3 milijarde eura za godine koje dolaze. Ima tu infrastrukturnih projekata, kao što je Pelješki most, no i niz drugih malih projekata”, kazao je Marić u intervjuu Večernjem listu.

Osim novih projekata, rast gospodarstva trebao bi biti podržan rastom osobne potrošnje.

“Investicije, nastavak oporavka osobne potrošnje i blagi doprinos neto izvoza bit će generatori rasta”, kazao je Marić.

Ne planira porezne promjene

Zahvaljujući poreznim promjenama na početku 2015. godine, lani su prosječne plaće porasle, što je, među ostalim, potaknulo i rast osobne potrošnje. Nova Vlada zasad ne planira nove porezne promjene.

“Što se tiče neoporezivnog dijela dohotka, mi vidimo glavni poticaj rastu osobne potrošnje iz oporavka tržišta rada”, kaže Marić.

Ministar očekuje da će se ove godine otvoriti oko 15.000 novih radnih mjesta, neovisno o sezonskim utjecajima.

“Uz gospodarski rast, to nam je osnovni izazov”, poručio je Marić.

Istaknuo je da će se otvoriti i tema smanjenja broja zaposlenih u državnoj i javnoj administraciji.
“Otvoreno ću reći, iz proračunske perspektive masu plaća vidim kao problem”, rekao je, navevši da udio mase plaća premašuje 11 posto BDP-a i među višim je u usporedivim zemljama.

Uskoro se otvara tema smanjenja mase plaća i otkaza u javnoj upravi

Uskoro će se, kaže, otvoriti tema smanjenja mase plaća i otkaza u javnoj upravi. Ističe da nitko ne treba od danas do sutra ostati na cesti, da postoji doškolovanje i drugi oblici aktivne politike zapošljavanja.

“Više od 380.000 osoba ili svaki četvrti zaposleni u državi radi u javnom sektoru, kad se u širi spektar javnog sektora smjeste i javna poduzeća te lokalna uprava. Otvorili smo dijalog s predstavnicima sindikata i nadam se konstruktivnim i održivim rješenjima”, rekao je Marić.

Očekuje da je Svjetska banka spremna poduprijeti taj proces osiguravanjem novca za otpremnine, a vjeruje da se i s Europskom komisijom može otvoriti ta tema.

Porezni prihodi bilježe rast

U vezi preporuke Europske komisije o penaliziranju prijevremenog umirovljenja zaposlenih, Marić je kazao da je Hrvatska prilično daleko od prosječnog sustava penaliziranja prijevremenog odlaska u mirovnu, no da on ne zaziva da te razine treba dosegnuti u brzom roku.

“Naš je interes da se radnicima omogući da što dulje ostanu u radnom odnosu, a strože mjere penalizacije na neki način dodatno štite sustav”, rekao je.

Među ostalim, ministar financija kazao je da je u prva dva mjeseca ove godine u proračunu zabilježen rast poreznih prihoda.

“Porezni prihodi bilježe rast, PDV i doprinosi veći su nam oko 3 posto, trošarine također bilježe rast, dobit je očekivano u minusu. Prihode smo planirali u skladu s makroekonomskim projekcijama i dobrom praksom proračunskog planiranja, zasad ne vidim anomalija u planu”, zaključio je Marić.

Podsjetimo, Zdravko Marić je jučer najavio i smanjenje javnog duga do kraja godine.

“To je suština cijele problematike s kojom se suočavamo. Cilj je neutralizirati brzorastući javni dug. Već ove godine, ako sve bude po planu, možemo očekivati stabilizaciju i u konačnici smanjenje javnoga duga. Glavni je izazov zapošljavanje i druge stavke. Naš je glavni i osnovni cilj da se povećava i diže potencijal hrvatskog gospodarstva”, rekao je Marić.

(Hina)