wc123

Gotovo milijardu osoba još nema toalet, što je potencijalan izvor širenja bolesti, kao što je pokazala epidemija ebole, stoji u godišnjem izvješću WHO-a.

U Liberiji, zemlji najpogođenijoj epidemijom, gotovo polovina od 4,2 milijuna stanovnika ne koristi se nužnicima. U Sijera Leoneu, drugom žarištu epidemije, 28 posto stanovništva nema toalet, bilježi se u izvješću. Napredak je ostvaren u pristupu pitkoj vodi i sanitarijama, ističe se, ali nedostatak financija i dalje ograničava taj napredak.

U subsaharskoj Africi, gdje 25 posto stanovništva prakticira obavljanje nužde na otvorenom, procjenjuje se da jedno dijete umre svakih 10,5 minuta nakon što je popilo vodu koja nije za piće ili nakon pomanjkanja sanitarija ili higijene, prenosi HRT.

Od milijardu osoba bez pristupa nužniku, 825 milijuna živi u samo deset zemalja, od kojih pet u Aziji. Na prvom je mjestu neslavnog popisa Indija s 597 milijuna osoba, slijede Indonezija, Pakistan, Nepal i Kina. U Africi je na prvome mjestu Nigerija s 39 milijuna, a slijede Etiopija, Sudan, Niger i Mozambik.