milan kujundžić generali predsjednički kandidat

“Neću tražiti podršku generala, niti bilo koga posebno, već cijelog hrvatskog naroda, zato jer nam u ovom trenutku ponovno treba jedinstvo”, rekao je predsjednički kandidat prof.dr. Milan Kujundžić nakon polaganja vijenaca na obilježavanju 24. obljetnice Prve gardijske brigade u zagrebačkoj vojarni Croatia, na pitanja okupljenih novinara u vezi najave predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović da će rehabilitirati hrvatske generale koje je zbog potpisivanja javnog pisma 2000. umirovio tadašnji predsjednik RH, te da će ih postaviti u neko svoje vanjsko savjetničko tijelo.

Kujundžić smatra nužnim istaknuti koliko je nepravde nasilni potez bivšeg predsjednika nanio hrvatskim generalima koji su potpisali to pismo.

“S pravnog aspekta i istine radi, potrebno je reći da je povijest već potvrdila da su generali bili u pravu, a da je Stipe Mesić bio u krivu. Uostalom, to je nedvosmisleno pokazala i oslobađajuća presuda haaškog tribunala, nakon koje se kao kula od karata srušila konstrukcija od laži u kojoj je sudjelovao i sam bivši predsjednik RH.

>>> Umirovljeni generali: Ne podupiremo Kolindu

Pismo hrvatskih generala ni po čemu nije zasluživalo takvu neproporcionalnu reakciju, bolje rečeno odmazdu tadašnjeg Predsjednika RH, koji se kao zaštićeni haaški svjedok očito tada prepoznao u tom pismu. Ako su generali u nečemu bitno pogriješili, onda to može biti samo u procjeni da tadašnji vrh države to pismo neće zloporabiti kao povod za masovnu čistku koja je nakon toga krenula u OS i policiji i koja je zapravo najviše zaslužna za val nepotrebnih umirovljenja tada još uvijek perspektivnih zaslužnih hrvatskih branitelja, odnosno hrvatskih vojnika i časnika te hrvatskih policajaca, a koji je krenuo upravo u to vrijeme”, pojašnjava Kujundžić. Naime, mnogi hrvatski vojnici i časnici u razdoblju koje je uslijedilo bili su jednostavno otjerani u mirovinu, a danas se taj veliki broj prije vremena umirovljenih branitelja posve neosnovano i drsko pripisuje naslijeđu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.

“Naravno da treba ispraviti ono što je Stipe Mesić nepravedno i nezakonito napravio generalima, te i na taj način potvrditi njihovo dostojanstvo, ali u nikojem slučaju neću generale ni njihovu žrtvu koristiti u dnevnopolitičke svrhe, te ih s ciljem osvajanja glasova na izborima proglašavati svojim savjetnicima”, poručuje na koncu Kujundžić.

Na pitanje o podršci generala, odgovor je prepustio umirovljenom generalu Davoru Domazetu Loši, koji je bio s njim prilikom polaganja vijenaca i koji je potvrdio svoju podršku Kujundžiću.