Charlie Hebdo pen

Šestero slavnih američkih pisaca odlučilo je ne sudjelovati u godišnjoj dodjeli nagrada američkog PEN-a 5. svibnja, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog odluke te nevladine udruge da ovogodišnju nagradu za slobodu izražavanja dodijeli francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo.

Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose,Teju Cole, Rachel Kushner i Taiye Selasi neće se pojaviti na dodjeli nagrada, piše New York Times.

Carey, dvostruki dobitnik prestižnog Bookera, za američki je list kazao kako smatra da odlukom o dodjeli nagrade američki PEN prekoračuje svoju tradicionalnu ulogu branitelja slobode riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom.

“Počinjeno je strašno zlodjelo, no je li miješanje američkog PEN-a u to pitanje slobode izražavanja”, upitao se poznati pisac u intervjuu za američki list.

“Sve je još gore zbog očiglednog sljepila PEN-a prema kulturnoj aroganciji Francuske koja ne poštuje svoju moralnu zadaću prema velikom dijelu vlastitog stanovništva”, smatra autor, misleći pritom na kritike izrečene na urednički izbor francuskog časopisa koji, prema mišljenju mnogih, prečesto ismijava islam i njegova proroka Muhameda.

Na svom blogu američki PEN centar je objavio kako smatra da Charlie Hebdo “nije imao namjeru vrijeđati muslimane, već se snažno suprotstaviti pokušaju manjeg broja ekstremista da ograniče slobodu riječi”.
“Bit će nam žao ne vidjeti na dodjeli nagrada one koji su odlučili ne sudjelovati, no poštujemo njihova uvjerenja”, kazao je Carey.

Nagradu će u ime kolega iz Charlie Hebdoa primiti Jean-Baptiste Thoret, koji je uspio izbjeći pokolj zakasnivši taj dan na posao. (Hina)