mesić karamarkoFoto: N1

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH i posljednji predsjednik predsjedništva komunističke Jugoslavije, tvrdi da je i on bio meta napada na Banske dvore 7. listopada 1991. godine.

“Franjo Tuđman i ja dogovorili smo da zovemo Antu Markovića iz Beograda na sastanak u Zagreb. Smatrali smo kako bi bilo dobro, budući da je on bio hrvatski kadar, da se zajednički dogovorimo što dalje. On je preko Mađarske stigao u Hrvatsku, prvo je došao k meni u 10 sati, a u 11 sati otišao je predsjedniku Tuđmanu. Nakon ručka nas smo se trojica opet trebala naći kao bismo izvukli zaključke po kojima ćemo izvršiti svaki svoj dio zadatka”, rekao je Mesić za Večernji list.

Na tim su razgovorima, 7. listopada 1991., njih trojica trebala dogovoriti plan djelovanja. Na ručku su bili i članovi hrvatske Vlade, a potom su se njih trojica zaputila prema kabinetu predsjednika Tuđmana.

Nakon napada, dogovorili su se da se nađu u bunkeru građenom za Drugoga svjetskog rata. Mesić nije ni išao kući, nego je otputovao u Francusku. Vjeruje da su sva trojica bili mete napada.

“To im je bilo zgodno, jednim udarcem tri muhe. Ako bi uklonili Tuđmana, nastupio bi kaos. Drugo, ako bi uklonili Antu Markovića, na njegovo mjesto došao bi Aca Mitrović, predstavnik Srbije, koji bi nastavio vođenje Izvršnog vijeća i državni udar praktički je proveden. Ako bi uklonili mene, na moje bi mjesto došao potpredsjednik, a to je predstavnik Crne Gore Branko Kostić, Crnogorac, ali veći Srbin od svakog Srbina. Bio bi to kompletan državni udar i vojska bi preuzela kontrolu”, tvrdi Stjepan Mesić.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr