merkel turska

Turska demokracija mora se poštovati i Berlin podupire izabranu vlast u Ankari, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu nakon pokušaja udara frakcije turske vojske, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da se napetosti ne mogu rješavati oružjem, javljaju mediji.

“Demokratsko uređenje u Turskoj mora se poštovati. Treba sve učiniti da za zaštite ljudski životi”, stoji u poruci na Twiteru glasnogovornika njemačke kancelarke Steffena Seiberta.

On je rekao da je Merkel u bliskom kontaktu s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom i ministrom gospodarstva Sigmarom Gabrielom te da Berlin podržava izabranu tursku vladu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon pokušaja udara u Turskoj da se napetosti ne mogu rješavati oružjem.

Govoreći na regionalnom summitu u Mongoliji u subotu on je istaknuo da bi posljedice pokušaja udara bile ključne za cijelu regiju i za odnose između EU i Turske.

U zajedničkom priopćenju predsjednika Europskog vijeća Tuska, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junkera i šefice europske diplomacije Federice Mogherini navodi se da “EU u potpunosti podupire demokratski izabranu vladu, državne institucije i pravnu državu”.

Europska unija također je pozvala na “brzu obnovu ustavnog poretka” nakon pokušaja puča.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u subotu da se turska demokracija mora poštovati, prenosi novinska agencija Kyodo.

“Čvrsto se nadam da će se situacija brzo normalizirati te da će ponovno biti red i mir”, dodao je Abe prema agenciji Kyodo.

Kina je pozvala Tursku da nakon pokušaja udara ponovno uspostavi red i stabilnost što je prije moguće, prenosi kineska državna agencija izjavu ministra vanjskih poslova u subotu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: EPA